Göran Perssons råd till Löfven: Håll dig borta från C och FP

avJohn Granlund

Annie Lööf och Jan Björklund har gått till höger om Moderaterna.

Därför bör Stefan Löfven hålla sig borta från C och FP, slår Göran Persson fast.

– De där inviterna är lite märkliga, säger den tidigare statsministern i SVT:s "Agenda".

Stefan Löfven sökte under regeringsbildningen gång på gång stöd från de borgerliga partierna, främst C och FP. Hans uttalade mål har varit att bryta blockpolitiken som gör SD till tungan på vågen.

– Om inget av blocken får majoritet så blir det två alternativ: samarbeta över blockgränserna eller samarbeta med Sverigedemokraterna. Att samarbeta med SD är inget alternativ, sa Stefan Löfven i förra veckan.

"Är lite märkliga"

Men Allianspartierna har inte gått S-ledaren till mötes. I stället har de nobbat hans inviter i skarpa ordalag:

– Jag tänker inte finna mig i att nicka ja till en budget som är baserat på Vänsterpartiets och Miljöpartiets vänsteragenda, sa Centerledaren Annie Lööf tidigare i veckan.

Trots det sa Stefan Löfven senast i förrgår att han vill öka samarbetet över blockgränserna efter en eventuell vinst i extravalet.

Nu får strategin kritik av Göran Persson - som Stefan Löfven själv sagt att han tagit råd av under budgetkrisen.

I en bandad intervju i SVT:s "Agenda" säger Göran Persson:

– Jag tycker nog att de där inviterna till Folkpartiet och Centern är lite märkliga helt enkelt.

Till höger om M

Den tidigare statsministern säger att FP och C rört sig för långt högerut för att S ska kunna samarbeta med dem. Enligt honom är de två partierna inte längre "mittenpartier".

– När man kommer ut i bygderna så träffar man en centerpartistisk rörelse som är som förr men det som finns i Stockholm, det är partier som ligger till höger om Moderaterna.

Dessutom hävdar S-veteranen att FP eller C aldrig skulle lämna det borgerliga blocket så länge Alliansen står utan en tydlig ledare. Först när Anna Kinberg Batra (M) är vald blir det en "ny situation", enligt Persson.

– Att nu under mellantiden vända sig till Folkpartiet och Centern som är de enda som finns och tro att de skulle hoppa av det borgerliga blocket och samarbeta med socialdemokratin är inte realistiskt.

"Måste göra det"

Men kritiken från Göran Persson står inte oemotsagd.

Tidigare S-ledaren Mona Sahlin försvarar Stefan Löfvens försök att blidka FP och C.

– Någon måste bryta blockgränsen och jag tycker det är givet att S måste göra det. Och att samtala med mittenpartierna är självklart i detta tunga läge, säger Mona Sahlin i en kommentar till Aftonbladet.

Också tidigare S-ledaren Ingvar Carlsson har varit inne på samma spår. Efter att SD röstade ner regeringens budgetförslag i början av månaden sa han i SVT:s Aktuellt:

– Vi har gått från samverkansanda till extrem blockpolitik. Vi måste få en samverkan över blockgränsen.

ARTIKELN HANDLAR OM