Bolaget ifrågasätter Löfvens uttalande

1 av 3
NYHETER

Statsministern och den tidigare facktoppen Stefan Löfven (S) kallade Norwegians påstådda strejkbryteri för ”fullständigt uselt”.

Det har fått flygbolaget att se rött:

– Det stämmer inte. Jag tycker att det är ett väldigt märkligt uttalande. Vi försöker rädda tusentals resenärer, säger Charlotte Holmberg Jacobsson, informationschef.

Norwegians pilotstrejk fortsätter men bolaget försöker kringå den så gott det går.

Flygbolaget har både tagit in piloter och flygplan från andra bolag för att motverka inställda flyg.

Under gårdagens frågestund av statsminister Stefan Löfven (S) i riksdagen fick han frågor om detta av V-ledaren Jonas Sjöstedt:

– Vi ser ett företag som skickar in hundratals anställda att utföra det arbete de som är i konflikt inte utför. Jag menar att det är fullständigt uselt av en arbetsgivare att sätta in strejkbrytare på svensk arbetsmarknad år 2015. Vad tycker statsministern?

– Statsministern tycker att det är fullständigt uselt att sätta in strejkbrytare, svarade Löfven då.

”Ska följa de regler som finns”

Löfven var väldigt tydlig om saken:

– Du behöver inte tveka en sekund på det, Sjöstedt. Vi ska följa de regler som finns på svensk arbetsmarknad. Under vissa förutsättningar har man rätt att vidta stridsåtgärder, men för det finns det regler och huvudavtal. Det ska skötas enligt huvudavtalet, sa den tidigare facktoppen.

Han var fram till i januari 2012 ordförande för fackförbundet IF Metall och har i årtionden förhandlat fackligt innan han värvades till partiledarposten.

Norwegian är nu starkt kritisk till statsministerns uttalande.

– Jag tycker att det är väldigt märkligt uttalande. Eftersom det vi gör är att hyra in ersättningsflyg. Han kallar det för strejkbryteri. Det vi gör är att rädda tusentals resenärer, som skulle ha drabbats annars av inställda flyg. Hade vi inte gjort det hade ännu fler resenärer inte kommit dit de ska. Hur kan han över huvud taget tycka att det är uselt det vi gör, säger Charlotte Holmberg Jacobsson, informationschef på Norwegian.

Funderar på att skicka brev

Det norska pilotfacket Parats håller med politikerna om att flygbolagets agerande strider mot strejkreglerna.

– Men så är det inte. Om vårt dotterbolag, Norwegian Air Norway (NAN), som piloterna som strejkar är anställda i, inte kan leverera tjänster till oss får vi ta in tjänster från våra andra dotterbolag eller hyra in ersättningsflyg och göra vad vi kan. Sedan är det en skyldighet enligt europeisk luftfart att man ska ta hand om och ta hem strandsatta resenärer. Det här är inte strejkbryteri, säger Holmberg Jacobsson.

Norwegian funderar nu på att ta en direktkontakt med statsministern.

– Vi funderar på att skicka ett formellt brev till honom angående detta uttalande.

I dag tros dock förhandlingarna tas upp mellan facken och flygbolaget.

– Vi tycker att den här situationen är oerhört tråkig och vi hoppas att vi kommer till en snabb lösning så att våra resenärer kan komma dit de ska. Vi förstår deras frustration, säger Holmberg Jacobsson.

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven för en kommentar men hittills utan resultat. Hans pressekreterare hävdar att Löfvens uttalande inte var satt i relation till om Norwegian begick strejbryteri eller inte.

ARTIKELN HANDLAR OM