Nyheter

Sofia - här är din släkt!

Av: 

Ida Persson

NYHETER

Från småbönder och fabriksarbetare - till de kungliga salongerna.

Sofia Hellqvists resa mot titeln som vår nyaste prinsessa är allt annat än guldbeströdd.

Aftonbladet ger dig insyn i den blivande hertiginnans släkt.

Nyheten om prins Carl Philip och Sofia Hellqvist förlovning slog ned som en blixt i fredags. Nästa sommar gifter sig paret - och än en gång bjuds en gemål av icke-kunglig börd in i kungahuset.

Men vad vet vi om vår framtida prinsessa - egentligen? En titt på Sofia Hellqvists släktträd ger en bild av en hårt arbetande torparsläkt.

– På pappans sida är det en helt vanlig svensk östgötafamilj med rötter i Norrköping. Här finns torpare, soldater och fabriksarbetare. Något kungligt blod eller kontakt med kungligheter har aldrig funnits, säger Ted Rosvall, släktforskare.

Hennes farfar föddes i Limhamn, Malmö, men släkten har sitt ursprung i Norrköping där hennes farfars far arbetade som handelsresande och farfars farfar, Anders Fredrik Hellqvist, som tullvaktmästare.

– En tullvaktmästare var en slags tjänsteman som jobbade med olika administrativa uppgifter vid tullen. I dag skulle vi kanske kalla det handläggare och ett jobb som hör hemma i medelklass eller nedre medelklass. På ett sätt kan man säga att det här är en släkt som jobbat upp sig, säger Ted Rosvall.

Rötter i Älvdalen

Den största delen, tre fjärdedelar av hennes släkt på mammans sida, har sina rötter i Älvdalen i Dalarna. Mamma Marie och pappa Erik fortfarande kvar i lilla Kåtilla i Älvdalen och Sofia besöker gärna barndomshemmet under lediga stunder. Även prins Carl Philip har besökt ägorna vid flera tillfällen.

Den lilla byn med knappt 2 000 invånare gav få karriärmöjligheter.

– 99 procent av hennes släkt var småbönder. Det finns också många soldater, hela 171 stycken, och någon enstaka präst. Det liknar de flesta andra släkter i Älvdalen under 1600 till 1800-talet, säger Roland Skoglund, släktforskare och expert på gamla släkter i Älvdalen.

”Värsta trollkonan”

Mest anmärkningsvärt är kanske att kungahusets nyaste tillskott är släkt med "värsta trollkonan under 1600-talet häxprocesser" - Gyris Marit Ersdotter.

– Hon dog i fångenskap 1669, troligen efter tortyr och brändes på bålet med de andra i maj, säger Roland Skoglund som påpekar att Sofia blir den första kända svenskfödda kvinna som gifter sig med en svenskfödd prins som därmed inte förlorar sin titel.

Att kungligheter skaffar sig gemåler av folket är inte nytt. Även Daniel Westling har rötter i jordbrukarsläkt.

– Om man jämför Daniels släkt med Sofia så är det likartade förhållanden. I Daniels familj fanns skräddare, torpare, bönder och soldater. Annat är det med Chris O'Neill, han föddes med guldsked i mun på ett annat sätt, säger Ted Rosvall.

Är det här ens anmärkningsvärt längre?

– Nej, förr var det många som rynkade på näsan när kungligheter gifte sig med icke-kungliga personer. Många reagerade ju när kungen gifte sig med Silvia, men se hur bra det gick.

ANNONS

Köp den populära muminmuggen Fiske till rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: