Valåret 2014

M lovar 20 000 nya studentbostäder

Av: 

Lisa Röstlund

Olof Svensson

NYHETER

VISBY. Moderaterna lovar 20 000 nya studentbostäder, utöver de 100 000 nya bostäder som presenterades i går.

– Vi är inte eniga med de rödgröna om Sverigebygget, säger Fredrik Reinfeld på M:s presskonferens.

I går presenterade Alliansen sin 400-miljarderssatsning på bostäder och höghastighetståg – en "panikåtgärd" enligt de rödgröna.

I dag är Moderaternas dag i Almedalen och klockan 13 håller statsminister Fredrik Reinfeldt presskonferens på restaurang Kalas i Visby hamn.

"Vi är inte eniga"

Reinfeldt hälsar välkommen.

– Jag vill gratulera er att ni överlevt fram till torsdagen, säger han till journalisterna.

– Jag känner en stegrande energi från vänsterkanten inför valet. Det är härligt. Det här kommer bli en riktig match.

Han motsäger att Alliansen och de rödgröna skulle vara eniga om bygget av Sverige, apropå gårdagens utspel med bostadsbyggande och tåg.

– Det är vi inte alls. Det är efter valet det avgörs hur Sverigebygget ser ut.

Nya studentbostäder

Han tar upp Moderaternas ideologi:

– Samhället byggs av individer, av fria människor. Det är därför vi inte är vänster. Människor är olika. Om man tror att alla är likadana blir det ett tråkigt samhälle. Människor gör olika livsval.

M föreslår nu att 20 000 nya studentbostäder i hela landet ska byggas fram till år 2020 och även en ny tunnelbanestation i Stockholm mellan Tekniska högskolan och Universitetet.

– Moderaterna  vill tillskjuta det till det vi presenterade i går, Sverigebygget.

Reinfeldt går in på höghastighetstågssatsningen, och att 100 000 fler bostäder ska byggas, varav 78 000 i Stockholm.

Han vill "starkt ifrågasätta" att Alliansen skulle vara eniga med de rödgröna om hur infrastrukturen och bostäderna ska byggas.

– Det handlar om reglerna om hur vi använder mark.

Vill avreglera markanvändning

Han kritiserar den "väldigt breda" lagstiftningen om fornminnesfynd, sanering av industrimark, kulturminnesvård, med mera.

– Det är effektiva sätt att förhindra byggande av bostäder.

Alliansen vill korta tiden det är möjligt att fördröja byggbeslut med genom att överklaga bygglov.

– Mycket av detta har tillkommit av goda skäl för att skydda. Men det handlar om en ombalansering. Så fort man ska göra avregleringen som ska möjliggöra bostadsbyggandet har man få vänner i politiken.

Förbifart Stockholm och den östliga förbindelsen är vattendelare mellan Alliansen och de rödgröna, påpekar Reinfeldt.

– Det här är vi inte alls överens om i svensk politik. Det här går de rödgröna till storms mot.

Folkomröstning om arbetslinjen

Reinfeldt tar upp att byggjobben för Sverigebyggesåtgärderna står för runt 13 000 av de 350 000 nya jobb som Alliansen lovat till år 2020.

Han säger att jobb lägger grund för vilka resurser som kommer till vård, omsorg och skola, och utlovar ett ideologiskt tal inför kvällen.

– Det är mitt tionde tal i Almedalen. Det är ingen annan gång i Sverige som en politisk ledare som får tala för en så stor publik. Det är fantastisk ynnest att få vara med om det i kväll.

Moderaterna är det parti som under senaste året har tappat flest väljare, enligt opinionsmätningarna. På ett år har M tappat 400 000 väljare.

Partiet har nu gjort om sin sajt och lagt upp en stor valslogan: "En folkomröstning om arbetslinjen".

S: Ett luddigt löfte

Mikael Damberg, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, kallar förslaget för ett "luddigt löfte" och säger att Moderaterna har lovat likande satsningar tidigare.

– Moderaternas trovärdighet i frågan, när de inte kommer med några som helst förslag på finansiering, är väldigt låg.

Han pekar istället på satsningar som Socialdemokraterna har gjort för att få igång bostadsbyggandet, som investeringsstöd till hyresbostäder och ett program för att kommunerna ska bygga mer.

– Vi satsar två miljarder kronor för att man ska bygga nya studentbostäder.

SFS: Behovet är akut nu

Sveriges förenade studentkårer, SFS, är positiva till satsningen men efterfrågar mer tydlighet.

– Det är bra att studentbristen tas på allvar. Men vi tycker inte det är tillräckligt tydligt. Det räcker inte att skapa förutsättningar för 20.000 studentbostäder, man måste kunna garantera att de faktiskt byggs också, säger ordförande Rebecka Stenkvist.

Om det blir verklighet, är det tillräckligt?

– Det saknas fler än 20 000 studentbostäder. Dessutom är behovet akut nu och det behövs studentbostäder i hela landet.

MP: "En gåta"

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin:

– En student kan i dag ställa sig i bostadskö och få en kötid som är fem år längre än studietiden. Det är en ohållbar situation. Men alliansen fortsätter tro att de kan bygga hus av utredningar och regelförenklingar. Efter åtta år av alliansstyre har vi sett 70 bostadsutredningar men minimalt byggande.

Det år Alliansen tillträdde byggdes det 2000 studentbostäder att jämföra med de senaste fyra åren då det byggts 360 studentlägenheter per år, uppger Fridolin.
– Moderaterna kommer i dag med en siffra som känns tagen från luften. Hur noll nya kronor plötsligt ska ge 20 000 är en gåta för mig. Miljöpartiet satsar mer än 800 miljoner de kommande fyra åren för att bygga studentbostäder. Det är en satsning som garanterat kommer ge många fler studenter möjligheten till ett tryggt hem än moderaternas så kallade satsning.

V: "Ett skämt"

Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson Amineh Kakabaveh:

– M:s löfte är mer skämt än verklighet eftersom de haft åtta år på sig att göra något konkret som leder till byggande av billiga hyresrätter för de runt 300 000 ungdomar som behöver ett eget boende. I desperat försök vill högeralliansen ge ett förslag som vi drivit i många år med full finansiering i vår skuggbudget.

– I Stockholm har de bara lyckats  färdigställa 162 studentbostäder. Det är föga förtroendegivande i bostadsbristens Sverige. V:s mål är att bygga 400 000 bostäder varav mer än hälften ska vara miljövänliga hyresrätter med överkomliga och förhandlade hyror. Det tycker vi Sveriges unga och studenter behöver dag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Valåret 2014 | Aftonbladet
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valåret 2014

ÄMNEN I ARTIKELN

Valåret 2014