Nu börjar EU-striden

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Partiledarna i debatt inför valet till parlamentet

I dag drar striden om EU-parlamentet i gång på riktigt. 

Aftonbladet har kartlagt de viktigaste frågorna inför den tv-sända debatten mellan partiledarna.

– Det här är deras enda chans att visa upp sig, säger Lena Mellin, Aftonbladets politiska kommentator.

Den 25 maj är det val till EU-parlamentet och i dag hårdnar kampen om rösterna.

Med start klockan 09:00 möts riksdagens partiledare i en direktsänd debatt.

Eftersom Stefan Löfven inte sitter i riksdagen kommer Socialdemokraterna att ersätta honom med Mikael Damberg.

Och enligt Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin kan det bli hårda tongångar.

– Det här är den enda partiledardebatten inför EU-valet så det är här är deras enda chans att visa upp sig. Jag tror att det kommer vara ett ganska hårt debattklimat i början med Reinfeldt och Damberg som inleder. Men sedan kommer det att svalna eftersom debatten nästan är fem timmar lång, säger hon.

Heta ämnen

Enligt Lena Mellin finns det ett antal ämnen som är extra heta just nu.

– Jag tror att en fråga som kommer komma upp är den om det sociala protokollet. Socialdemokraterna kräver ju ett protokoll i EU för att svenska kollektivavtal ska gälla de flesta som arbetar i Sverige, medan regeringen motsätter sig protokollet eftersom de anser att de kommet att inskränka rörelsefriheten i EU.

Lena Mellin tar även upp förhandlingarna med USA om ett frihandelavtal som ett exempel på där vänstern och högern har olika uppfattningar.

– En tredje fråga som kan komma upp är den om subsidiaritetsprincipen, det vill säga att besluten ska fattas på rätt nivå inom EU. Det som gagnar hela EU ska fattas på EU-nivå och de beslut som som bäst fattas på nationell nivå ska fattas där.

Lågt valdeltagande

I dag börjar även förtidsröstningen i EU-parlamentsvalet - och politikerna kommer att göra allt för att öka svenskarnas valdeltagande.

I det senaste valet 2009 valde endast 44 procent att ta sig till valurnorna.

– När valet inte handlar om regeringsfrågan är förväntningarna att partierna och medierna bryr sig mindre och lägger mindre resurser på det och därför förväntas även valdeltagandet bli lägre. Generellt sett är deltagandet lågt i Europa och det hänger ihop med att det är andra rangens val, säger Linda Berg, statsvetare och föreståndare för Centrum för Europaforskning i Göteborg. 

Satsar mer i år

Enligt henne kan man dock märka vissa skillnader inför årets val. 

– Det här är ju första gången som riksdagsvalet sammanfaller med EU-valet och det som vi ser är att de två stora partierna har kört lite mer aktivt med sina EU-kampanjer jämfört med tidigare. Samtidigt är det ganska uppenbart att de lyfter fram frågor som även är viktiga i den nationella diskussionen.

Det här är något som Linda Berg menar skiljer Socialdemokraterna och Moderaterna från en del av de mindre partierna.  

– Vi kan se en annan profilering hos till exempel Miljöpartiet och Folkpartiet. De lyfter fram frågor som är mer kopplade till Europaparlamentet. Det är ju för att det är två partier som det brukar gå väldigt bra för i EU-valet.

Publicerad: