Han ligger bakom de "osynliga bomberna"

1 av 2
Nu tros Ibrahim Hassan Al-Asiri utveckla nya, osynliga, sprängmedel - som kan undgå flygplatsers säkerhetskontroller.

avMartin Nilsson

NYHETER

Han beskrivs som hjärnan bakom terrornätverket al-Qaidas bomber.

Nu tros Ibrahim Hassan Al-Asiri utveckla nya, osynliga, sprängmedel - som kan undgå flygplatsers säkerhetskontroller.

Flera länder i Europa trappar upp flygsäkerheten efter larm från USA:s säkerhetstjänster.

I mitten av veckan gick säkerhetsmyndigheter i USA ut och varnade för en ny generation bomber, som tros utvecklas av al-Qaida i Syrien och Jemen.

Sprängmedlen innehåller ingen metall och kan transporteras i telefoner, kläder och även opereras in i mänsklig vävnad.

Flygplatser runt om i Europa har skärpt säkerhetskontrollerna efter krav från USA. Även Sverige har mottagit en förfrågan.

– Vi har fått en begäran men måste ta ställning till vad som ska göras och det är ännu inte klart, säger Henrik Olars, presschef på Transportstyrelsen.

Han bekräftar att samtal förs mellan myndigheter i Sverige, EU och USA.

– De har ju begärt det här från fler länder.

Svurit trohet mot Isis

De "osynliga bomberna" tros ha utvecklats under flera år. Hjärnan bakom det nya sprängmedlet pekas ut som Ibrahim Hassan Al-Asiri, 30. Efter att ha varit fängslad i Saudiarabien flyttade han 2006 till Jemen och anslöt sig till al-Qaidas lokala gren tillsammans med sin bror, uppger Washington Times.

Sedan dess har han jagats av USA.

2009 försökte en man spränga ett amerikanskt flygplan under en flygning till Detroit. Mannen misslyckades detonera bomben, övermannades och greps.

Bomben var placerad i mannens kalsonger - och efter att utredarna spårat sprängmedlet till Jemen riktades misstankarna mot Al-Asiri.

Han uppges nyligen ha "svurit trohet" mot terrorgruppen Isis, som opererar i Syrien och Irak. Enligt säkerhetskällor är en attack mot USA en "helig graal" för gruppen, rapporterar NBC.

Kan opereras in i kroppar

De nya, ickemetalliska, bomberna som fått USA att kräva hårdare säkerhetskontroller i Europa uppges vara en vidareutveckling av Detroitbomberna.

Både England och Frankrike har trappat upp bevakningen på flygplatser i landet. Larmet rör flighter som flyger direkt till USA, uppger BBC.

På inrådan av säkerhetsmyndigheter i USA genomsöks mobiltelefoner, datorer och skor - men myndigheterna befarar att Al-Asiri även riktar in sig på en ny typ av "kroppsbomb".

Sprängmedlet är plastbaserat och säkerhetskällor uppger för nyhetsbyrån AP att det är möjligt att transportera bomber inopererat i kroppar.

"Alltid en beredskap"

Swedavia, som sköter driften på bland annat Arlanda och Landvetter, meddelar att man följer utvecklingen noga - men vill inte uttala sig om säkerhetsarbetet.

– Vi har alltid en beredskap och sätter våra passagerares säkerhet i främsta rummet, säger Charlotte Periasamy på Swedavias pressjour.