Kravallerna byts ut mot kramar

1 av 41 | Foto: Bilder från sommarens kravaller i Ferguson.
NYHETER

Rökbomber, tårgas och gummikulor byttes mot omfamningar mellan demonstranter och polis på fredagen.

Nu kritiseras lokala polisen i Ferguson för att ha trissat upp stämningen under protesterna efter 18-åriga Michael Browns död.

– Amerikanska bostadsområden är inte krigszoner och polisen borde inte behandlas oss som krigsfiender, säger Kara Dansky på ACLU, enligt The Guardian.

Våldet har rasat i förorten Ferguson efter dödsskjutningen av 18-åriga Michael Brown i lördags. Befolkningens ilska har resulterat i molotovcocktails mot polisen - som svarat med tårgas, gummikulor och rökbomber.

Militärutrustade poliser

Under onsdagen syntes bilder på militärutrustade poliser i pansarvagnar som sköt mot demonstranter på Fergusons gator. Området liknades vid en krigszon och flera vittnade om övervåld mot fredliga demonstranter.

– Det är inte acceptabelt. Vi måste ta ett steg tillbaka och låter känslorna få flöda, sa guvernören i Missouri, Jay Nixon på torsdagen, enligt CNN.

På torsdagen överlät han bevakningen av området till delstatspolisen i Missouri. Och redan på fredagen hade stämningen skiftat.

Vandrade sida vid sida

Polistrupper sågs vandra sida vid sida med tusentals demonstranter och bilder från en parad genom staden visar hur poliser och demonstranter omfamnar varandra.

– Allt de gjorde var att titta på oss, sedan sköt de tårgas. Det här är annorlunda. Nu behandlas vi med respekt, sa Pedro Smith, 41, som deltagit i protesterna i veckan.

Kritik mot övervåld

Kritiker menar att polisens övervåld är det som lett till att våldet eskalerat. Flera polisdistrikt har kritiserat polisens val att inte publicera namnet på den polis som sköt Michael Brown.

– Amerikanska bostadsområden är inte krigszoner och polisen borde inte behandlas oss som krigsfiender, säger Kara Dansky på American Civil Liberties Union (ACLU), enligt The Guardian.

Polismyndigheten i grannstaten Ohio har öppet kritiserat polisen för att undanhålla information för allmänheten.

– Vi hade inte agerat så här. Allmänheten har en rätt att veta vad som händer. Att berätta sanningen är det enda sättet att bygga tillit på, säger Jeffrey Blackwell, polischef i Cincinatti till CNN.

Barack Obama ger kritik

Även Barack Obama går ut och kritiserar insatsen.

– Det finns ingen ursäkt för att använda övervåld mot fredliga demonstranter eller kasta demonstranter i fängelse för att de använder sin lagliga rätt att demonstrera. Vi måste hålla en hög standard, särskilt vi som representerar myndigheterna, sa han på en presskonferens på torsdagen.

Han manade till fred bland både demonstranter och polis.

– Vi måste ta ett steg tillbaka. Vi har förlorat en ung man och många har berörts djupt av det som pågår i vårt land just nu. Nu är det hög tid att vi låter Ferguson läka.