Nyheter

Hovet: Hon har varit mammaledig

Av: 

Joachim Kerpner

Anders Munck

NYHETER

Mammaledig – och hård mediebevakning.

Det är förklaringarna till att Prinsessan Madeleine gjort så få framträdanden senaste året, enligt hovet.

– Mediebilden runt prinsessan har haft en negativ inverkan, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet.

Kronprinsessan Victoria har genomfört 152 programpunkter det senaste året, prins Carl Philip 76 och prinsessan Madeleine har genomfört 21 aktiviteter, enligt Kungahusets kalender. Varför har hon så få framträdanden?

– Först och främst beror det på att prinsessan födde en dotter i slutet av februari förra året. Även kungliga har rätt att ta mammaledighet, som prinsessan har gjort. Men prinsessan har ändå gjort uppdrag som syns i statistiken fast hon varit mammaledig.

Kronprinsessan Victoria har åtta gånger fler framträdanden, prins Carl Philip fyra gånger fler. Är det rimligt?

– Det här är statistik för 2014, och förutom att hon har varit mammaledig har hon bott i USA och då blir det naturligtvis svårare att göra officiella uppdrag i Sverige. Nu väntar prinsessan sitt andra barn vilket gör att hon naturligt kommer att ha färre officiella uppdrag kommande år.

Vi har inte hittat en enda regelrätt intervju med prinsessan Madeleine i tryckta media det senaste året, bara sju korta svar på journalisternas frågor av typen "det är kul att vara tillbaka i Gästrikland" och "det känns fantastiskt". Varför? Har hon gett någon längre intervju senaste året?

– Återigen får jag referera till att hon har bott i USA och varit mammaledig. Prinsessan gjorde en längre intervju för SVT i samband med året med kungafamiljen i somras. Hon har även haft intervjuer med Childhood.

Hovexperten Sten Hedman säger till TT att prinsessan Madeleines agerande — att hon ger så få intervjuer — beror på blyghet. Ligger det något i det?

– De flesta av oss kan inte sätta oss in i den massiva bevakning som sker runt kungafamiljen dygnet runt. Mediebilden runt prinsessan har haft en negativ inverkan. Därför är det så viktigt i min roll att skapa goda relationer med medierna.

Till tidningen Resume bemöter du kritiken från P4 Gävleborg om att de inte fick någon intervju med prinsessan Madeleine i måndags med att det inte hade kommit någon förfrågan om en intervju från P4 Gävle. "Hade vi fått det hade vi kunnat lägga in det." Är det korrekt?

– Ja, och om man kontaktar hovets informationsavdelning först så ökar möjligheten att få en intervju. Det har man inte gjort i det här fallet. 

Den 10 juni 2014 - för snart åtta månader sedan - gjorde Aftonbladets reporter Kerstin Weigl en seriös förfrågan om att få en intervju med prinsessan Madeleine. Vi har upprepade gånger stött på och ännu inte fått något svar på förfrågan - varför inte?

– Vi får otroligt många förfrågningar. Vi besvarar förfrågningarna och tar upp dem löpande. Den här förfrågan från Aftonbladet ser vi som stående, vilket innebär att vi vet att Aftonbladet och många fler är intresserade av intervjua prinsessan Madeleine. Men återigen har prinsessan varit mammaledig och bott utomlands med tidszonsskillnad. Det är en bidragande orsak till att det inte varit några intervjuer. 

Vi skulle vilja ställa några frågor till prinsessan Madeleine i dag. Finns det någon möjlighet till det?

– Idag har det varit väldigt mycket för informationsavdelning att hantera. Din förfrågan kommer jag att ta i tu med när jag har hanterat dagens medieärenden. Många av dina kollegor har stående intervjuförfrågningar. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter