Nyheter

”Det ska kosta att säga nej tack till flyktingar”

Av: 

Anette Holmqvist

Ellinor Eriksson.
Ellinor Eriksson.

NYHETER

Nu ökar pressen på Stefan Löfven och regeringen att tvinga kommuner att ta ansvar för flyktingar.

SSU vill att det ska svida i kassan där man säger nej.

– Regeringen måste se över utjämningssystemet. Tar man inte emot flyktingar ska det kosta skjortan, säger Ellinor Eriksson, ordförande.

Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt undan krig som i dag. Av dem som kommer till Europa söker sig en majoritet till Tyskland och Sverige.

Men mottagandet av flyktingar i de svenska kommunerna varierar stort över landet. Några kommuner tar sedan länge ett mycket stort ansvar, medan andra säger nej.

Detta är en situation som både statsminister Stefan Löfven (S) och flera av regeringens ministrar tidigare sagt sig vilja förändra.

Kräver initiativ

I valrörelsen slog Löfven flera gånger fast att kommuner som inte tar ansvar bör kunna tvingas att betala till andra.

– När kommunerna säger att de inte är välkomna kan man fördela på annat sätt, så att de ändå måste vara med och betala, sa han.

I regeringsställning har man dock ännu inte tagit några beslut kring hur det skulle kunna gå till.

Men nu ökar trycket på att regeringen ska agera.

Socialdemokraternas eget ungdomsförbund, SSU, tar nu bladet från munnen och kräver krafttag.

– Regeringen måste fixa till utjämningssystemet så att det blir rättvist, så att alla kommuner tar ansvar och ingen kan smita undan, säger Ellinor Eriksson, SSU:s ordförande.

– Tar man inte emot ska det kosta skjortan. Ska du kunna svära dig fri från det ansvaret så ska du också betala för det – till dem som tar emot.

”Skärp er!”

Däremot, påpekar Ellinor Eriksson, är det svårare att tvinga kommuner att ta emot flyktingar.

– Man kan fråga sig om vi behöver en lagstiftning som tvingar kommunerna att ta emot. Det jag däremot tycker ska vara tvingande är ekonomin runt det här, säger hon.

Ellinor Eriksson är dock inte bara kritisk emot regeringen som ännu inte tagit beslut i frågan. Hon riktar också en stark uppmaning till kommuner som inte tar sitt ansvar:

– Det är de rikaste och de blåaste kommunerna, som Danderyd och Täby, som tar minst ansvar i dag. Det är orimligt när vi har den situation vi har i världen, med människor som flyr hit från krig. Skärp er, säger jag.

Öppnade för lagstiftning

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, som är ansvarig för integrationsfrågorna i Löfvens regering, öppnade i en intervju i Sydsvenskan på tisdagen för ny lagstiftning på området.

– Vi behöver lagändringar för att säkerställa att alla kommuner tar sitt ansvar för flyktingmottagandet, sa hon.

Senare mildrade hon dock sina uttalanden och menade att regeringen arbetar med frågan men att man "inte satt ned foten" ännu.

Hos Stefan Löfven på Statsrådsberedningen hänvisar man till Ylva Johansson, som ansvarig minister.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: