Hamas säger nej till vapenvila

Premiärminister Benjamin Netanyahu accepterar Egyptens förslag om en vapenvila, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Men Hamas avvisar överenskommelsen och kräver ytterligare förhandlingar.

– Det är inte ens värt bläcket som det skrivits i, säger Hamas talesperson i ett uttalande enligt Al Jazeera.

Israel uppgav under ett möte med säkerhetsrådet att man accepterar Egyptens förslag om en omedelbar vapenvila.

Hamas, däremot vägrar acceptera förslaget och kallar den ett förslag om "underkastelse".

– Det är inte ens värt bläcket som det skrivits i, säger en talesperson för Hamas på tisdagen, rapporterar Al Jazeera.

Enligt förslaget måste vapenvilan vara inledd inom 12 timmar och accepteras av båda sidor. Tanken var att vapenvilan skulle inledas klockan åtta på tisdagsmorgonen, svensk tid. Förhandlingar skulle därefter hållas i Kairo inom 48 timmar.

Det fanns tidigare indikationer på att Hamas har gjort "diplomatiska närmanden" för att avsluta konflikten, skriver nyhetsbyrån AP. Men under tisdagsmorgonen uppgav man att man inte kommer att acceptera överenskommelsen.

– Det här förslaget är inte acceptabelt, sa talespersonen Sami Abu Zuhri till AP.

"Inte ett politiskt initiativ"

I en intervju med CNN på måndagen kallade Hamas talesperson Osama Hamdan initiativet för ett skämt.

– Vi har inte blivit kontaktade av Egypten. Det är ett förslag för media, inte ett politiskt initiativ.

Ytterligare en talesperson, Fawzi Barhum, avvisade trevaren.

– En vapenvila utan att ha uppnått en överenskommelse avslås. I krigstider kan du inte ha en vapenvila och sedan förhandla, sa Bahrum till nyhetsbyrån AFP.

I ett tv-sänt tal meddelade dock Hamasledaren Ismail Haniyeh att det förekommer vissa diplomatiska ansträngningar för att lösa konflikten.

President Mahmoud Abbas har tidigare uppgetts vara positiv till samtal.

Raketer mot Eilat

Israels offensiv gick i går in på sitt sjunde dygn.

Enligt den israeliska militären avfyrades fler än 100 raketer från Libanon och Gaza mot Israel under måndagen. Två unga flickor och en äldre kvinna skadades, men hittills har inga israeliska dödsfall rapporterats.

Den senaste attacken genomfördes på tisdagsmorgonen - då två raketer föll över den israeliska turistorten Eilat. En av raketerna ska ha landat på en parkeringsplats i närheten av ett turistområde och skadat fyra personer lindrigt. Flera personer vårdas för chockskador.

Under måndagen sköt Israel ner en drönare från Gaza. Hamas talesman Fawzi Barhoum berättar att den var "på specialuppdrag" över Israel - tillsammans med två andra drönare.

– Vi skickade tre drönare från Gaza mot Israel, men det var bara en av dem som blev upptäckta, säger han till den norska tidningen VG.

Han säger till tidningen att Hamas kommer att fortsätta skjuta raketer mot israeliska mål.

– Det är vår rätt att beskydda vårt folk och få slut på ockupationen och massakern som nu sker här i Gaza.

80 procent civila offer

Totalt har 188 palestinier dödads sedan flyganfallen inleddes. Enligt Gazas hälsodepartement har fler än 1400 människor skadats. 80 procent av de döda är civila, enligt en uppskattning från FN.

Sjukhusen i området rapporterar samtidigt om överfulla salar och svåra förhållanden.

Enligt Medhat Abbas, verkställande direktör på hälsodepartementet i Gaza, saknas mediciner och icke-akuta operationer har ställts in.

– Jag fick veta i dag att vi har förlorat patienter på grund av att vi inte hade de nödvändiga medicinerna, säger han över telefon till TT.

"Går Israel aldrig med på"

Sedan tidigare har Israel uppmanat invånare i norra Gaza att lämna sina hem inför en utlovad "massiv offensiv" i området. Fler än 17 000 människor har sökt sig till FN-byggnader söderut. 93 svenskar har evakuerats till Jordanien.

Israel har mobiliserat marktrupper vid gränsen mot Gaza - men än så länge har ingen markoffensiv inletts.

Vad nattens fredstrevare innebär är oklart, enligt Per Jönsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet med inriktning på Mellanöstern.

– Hamas har sagt att man är beredda att upphöra att skjuta om Israel häver blockaden av Gaza, både till sjöss och till lands. Man vill även att Israel accepterar att öppna tunnlarna mot Egypten igen. Det kommer Israel aldrig att gå med på, säger han.

Målet: avväpna Hamas

Enligt Per Jönsson är premiärminister Benjamin Netanyahu hårt pressad från flera håll att offensiven ska fortsätta. Flera ledande politiker i Israel meddelade sent i natt att man kommer att rösta ner ett förslag om vapenvila, skriver Haaratz.

– Israel kommer inte sluta förrän man har avväpnat Hamas, säger Per Jönsson.

Trots Egyptens medlingsförsök tror han att risken för en israelisk ockupation av Gaza fortfarande är "överhängande".

– Man kan inte få bort Hamas missiler bara genom bombningar. Raketerna är placerade under byggnader och sjukhus. Samtidigt vill Hamas visa upp att man är beredd att slåss till sista man. Man kommer inte att ge upp. Det är en sorts självmordsfilosofi, som på sitt sätt har varit effektiv. Alla är rädda för dem som är beredda att gå in i döden för sin sak.

Publisert: