Råkade vrida om gaskran – då exploderade huset

1 av 24
NYHETER

NEW YORK. Reparatören råkade av misstag vrida om en gaskran som skulle vara avslagen.

Ögonblicket därpå exploderade hela fastigheten på södra Manhattan – varpå tolv människor skadades, några svårt.

– Jag kom dit just som det hade hänt och då var hela huset övertänt. Det var en ruskig syn, berättar svenske Waldemar Aspman, som bor i kvarteret intill.

Tipsa | Aftonbladet

Det var strax före halv fyra på torsdagseftermiddagen, lokal tid, som Manhattan skakades av en våldsam explosion.

Bara minuter senare kunde man från stora delar av New York se ett ett jättelikt rökmoln välla upp över de södra delarna av den tätbefolkade ön.

Det visade sig vara en fastighet i hörnet av andra avenyn och sjunde gatan – mitt i hjärtat av stadsdelen East Village – som hade exploderat och sedan fattat eld.

”Hörde en jättelik knall”

Svenske mode-designern Waldemar Aspman bor i kvarteret intill och hade just varit hemma på lunch när grannhuset exploderade.

– Jag kom ut på gatan och hörde en jättelik knall. Jag trodde det var två bilar som hade krockat, berättar han för Aftonbladet.

– När jag kom runt hörnet var det totalt kaos. Hela huset var övertänt, det brann från första våningen till högsta. Det var en riktigt ruskig syn.

Det förekom under eftermiddagen uppgifter om att uppemot 30 människor skadats i det delvis kollapsade huset, och att flera boende skulle vara instängda, men senare skrevs siffran skadade till tolv– och ingen tycks dessbättre ha brunnit inne.

För fyra personer som fördes till sjukhus med svåra brännskador beskrivs tillståndet vara kritiskt.

Vred om kran av misstag

Orsaken till olyckan tros ha varit en gasläcka.

Ett team reparatörer jobbade enligt uppgift med just gasledningarna i köket på en sushi-restaurang i byggnaden och en av dem ska av misstag ha vridit om en kran som skulle vara avslagen.

Ögonblicket därpå exploderade hela huset.

– Gasdoft känner man ju titt som tätt här i New York. Det är obehagligt att tänka på, det hade lika gärna kunnat vara huset jag bor i, säger Waldemar Aspman.

New Yorks infrastruktur är ålderstigen och nödtorftigt underhållen och incidenter som den i East Village under torsdagen inte helt ovanliga.

För ganska precis ett år sedan exploderade ett hus i östra Harlem på samma sätt på grund av en likadan gasläcka.

Då omkom åtta personer.

ARTIKELN HANDLAR OM

New York

USA