Terrordåden i Köpenhamn

Polisen utrustas med kpistar

Av: 

Jon Demred

NYHETER

Efter helgens terrordåd i Köpenhamn råder förstärkt polisbevakning av judiska intressen, andra religiösa byggnader samt vid tidningsredaktioner. I dag kom ytterligare ett direktiv. Polisen får kpistar.

– Tyngre vapen ger bättre precision, säger Lars Byström, Stockholmspolisens talesperson.

Polisens nationella operativa avdelning, NOA, har i dag bestämt att poliser på platser som bevakas till följd av terrordåden i Köpenhamn ska utrustas med kpistar och förstärkt skyddsutrustning.

– Man har gjort bedömningen att förstärkningsvapen och skyddsutrustning ska bäras. Syftet är två, dels att förebygga eller förhindra brottsliga handlingar och dels att skapa trygghet hos allmänheten, säger Lars Byström, talesperson Stockholmspolisen.

I söndags beslutade Polismyndigheten att de aktivt skulle bevaka religiösa platser samt tidningsredaktioner. Dagens direktiv handlar om att öka allmänhetens trygghet och säkerhet. Polisen på de fasta bevakningsställena ska bland annat få ytterligare skottsäkra västar samt hjälmar och tyngre vapen. Som kpistar.

–Tyngre vapen ger bättre precision på långt håll och större de har större kapacitet i magasinen, säger Lars Byström.

Vapnet det rör sig om är maskinpistol-5, förkortat MP-5. De förstärkta skyddsvästarna som ska bäras är betydligt större och klumpigare är de västar som normalt bärs, men de ger också ett betydligt bättre skydd.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrordåden i Köpenhamn