Nyheter

Polisen struntade i mordförsök

Av: 

Tord Westlund

NYHETER

Gävlepolisen struntade i att utreda ett misstänkt mordförsök på en 20-åring. När inget hänt under nästan ett år gjorde en enskild polis en anmälan till polisens internutredare.

Chefsåklagare Håkan Rosvall, Stockholm, valde dock att lägga ner utredningen.

– Man skäms och har lust att byta jobb, säger en garvad kriminalinspektör i Gävle till Aftonbladet.

Det var i februari 2014 som 20-åringen mötte en främmande man en kväll på Öster i Gävle. Främlingen ropade: ”Kom då mannen ?”. 20-åring blev orolig och gick sin väg.

– Jag ska döda dig ropade främlingen och tog fram ett gevär ur ett fodral han bar på ryggen.

20-åringen blev livrädd och sprang. Då sköt mannen ett skott som dock inte träffade. Sen stoppade han ner geväret i sitt fodral.

Att döma av polisens händelserapport som Aftonbladet tagit del larmades tre polispatruller till platsen efter skottlossningen. En tomhylsa från ett kulvapen hittades på platsen.

20-åringen hördes kort samma natt.

”Hoppas det blir bättre”

Sedan dess har inga utredningsåtgärder skett enligt vår poliskälla förrän i januari i år. Detta sedan Aftonbladet börjat forska i fallet.

Jan Friberg, kommissarie och samordnare för polisens interna utredningar i Sverige, bekräftar att ärendet anmälts av en enskild polisman.

– Jag upprättade anmälan efter en skrivelse från en Gävleborgspolis som ansåg att det i ärendet fanns ett flertal brister och felaktigheter, säger Friberg.

Chefsåklagare Håkan Rosvall har lagt ned förundersökningen.

– Jag har prövat om någon polisman gjort sig skyldig till tjänstefel vilket jag inte funnit mot bakgrund av det materiel som finns.

Så att ett misstänkt mordförsök får vila ett år är inget fel?

– Långsamma handläggningar sker tyvärr. Finns inget konkret att jobba med måste polisen prioritera och det krävs ett signalement.

Signalementet ”lång och mörkhyad” fick ju polisen direkt?

– Det finns väl fler än en sådan person i Gävle, säger Rosvall.

Flera Gävlepoliser är kritiska till hur verksamheten skötts.

–  Det är bra att ni tar upp detta. Polisverksamheten i Gävle har varit under all kritik senaste åren. För många chefer och för få som ska lösa brotten. Man kan hoppas det blir bättre med den nya organisationen, säger kriminalinspektören.

Två poliskollegor intill nickar instämmande.

Familjen: ”Mått dåligt”

Christina Forsberg var länspolismästare i Gävleborg fram till nyår då det blev ny organisation.. Hon vill inte kommentera fallet eller de synpunkter som riktats mot verksamheten.

– Jag har inte kunskap om det aktuella ärendet och kan inte ge någon kommentar om det. Jag har heller ingen möjlighet att ta reda på hur det hanterats då jag ju slutat. Finns det synpunkter på mitt jobb får det framföras direkt till mig.

Aftonbladet har träffat den drabbade 20-åringens föräldrar.

– Hela familjen har mått dåligt av händelsen. När det nu gått så långt vill vi lägga detta bakom oss och gå vidare, säger pappan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu fortsätter sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert: