Hägglund avgår som partiledare

Göran Hägglund, 56, avgår som KD-ledare och siktar nu mot ett liv utanför politiken.

– Hade jag inte lämnat nu så skulle ansvaret följt att sitta över valet 2018. Det är ganska lång tid att överblicka. Då landade jag i att sluta, säger han.

Göran Hägglund.
Göran Hägglund.

Att Kristdemokraterna kallade till presskonferens utan att säga varför startade genast spekulationerna om att Göran Hägglund skulle avgå.

Han har lett sitt parti ända sedan 2004, då han efterträdde Alf Svensson, och har verkat i åtta år i den tidigare Alliansregeringen, där han hade ansvaret för den svenska sjukvården.

Spräckte nyheten själv

Göran Hägglund själv spräckte nyheten ett par minuter innan presskonferensen i riksdagen startade.

I en tweet skrev han: "Om ca tre minuter inleder jag en presskonferens där jag meddelar att jag kommer att lämna uppgiften som partiledare för kristdemokraterna.". Tweeten hade retweetats över 700 gånger inom några minuter.

När han tog plats vid högtalarna inne i riksdagens pressrum inledde Göran Hägglund presskonferensen på samma sätt som han gjort så många gånger tidigare – genom att ta en bild på de många samlade fotograferna med sin mobilkamera.

Kort därefter berättade han att han precis hade meddelat sitt beslut till valberedningen för Kristdemokraterna och att han också kommer att föreslå att partiet kallar till ett extra riksting under våren för att välja hans efterträdare.

– Anledningen till den här tidplanen är att en ny partiledare bör kunna väljas och sedan få en möjlighet att påverka det politiska innehållet som utformas i samband med rikstinget som hålls i oktober månad, säger Hägglund.

Hustrun var med på beslutet

Enligt Göran Hägglund har han fattat beslutet om att avgå i samförstånd med sin hustru, Karin.

– Trots att jag trivs väldigt bra med uppgiften är det ändå så att åren går. Elva år på partiledarposten gör sitt. Jag tror att det är väldigt bra för mitt parti att få lite förnyelse och nya ansikten att visa upp och för er att träffa, säger han.

Till Aftonbladet säger han att han varje år gett sig själv tid att tillsammans med familjen fundera över hur han ser på sin politiska gärning.

I julas landade dock beslutet annorlunda än tidigare, han kände att det var dags att sluta eftersom han inte var beredd att fortsätta över nästa val 2018.

Vad tyckte din fru?

– Hon har haft inställningen att jag bestämmer och hon stöttar. Men det är ingen tvekan om att hon i det här fallet stöttat i en riktning att det nog är bra att jag gör något annat. Men jag upplever mig nog ha fattat beslutet själv, säger Hägglund.

Stolt över avskaffad fastighetsskatt

Hägglund poängterade på presskonferensen att han inte tänker lägga sig i vem som ska efterträda honom. Och också att hans beslut inte har haft någonting att göra med den decemberöverenskommelse som Alliansen slutit med S/MP-regeringen.

Han summerade dessutom sin långa politiska karriär och vad han själv ser som sina största framgångar.

– Något som har förändrat tillvaron för många är avskaffandet av fastighetsskatten, den hade styrkan som fråga att den både talade till plånboken men också bottnade i en värdering av ägandet och stabilitet för enskilda människor. Bildandet av Alliansen är också en milstolpe jag alltid kommer att minnas och åren som minister, säger han.

Sista som var med och bildade Alliansen

Hägglund är den sista av de fyra partiledarna som var med och bildade Alliansen. Men han tror inte att samarbetet kommer försämras när alla snart har bytts ut.

– Det fantastiska är att vi genom skicklighet och tur hittade en form som fungerade. Formen är förnuftigt utformad och har gjort att det fungerat när personer bytts ut.

Enligt Göran Hägglund informerade han sina närmaste medarbetare under onsdagseftermiddagen. Därefter vidtog arbetet med att förbereda för dagens presskonferens.

Hur reagerade dina närmaste medarbetare?

– Med stor glädje, säger Hägglund och skrattar.

– Nej, jag har ju själv varit i samma situation en gång (När Alf Svensson avgick, reds anm). Jag vet att man först blir lite bedövad. Det är en så stor förändring som man inte hade tänkt sig. Men sedan tar det praktiska över.

Göran Hägglund siktar nu in sig på ett liv utanför politiken. Vad han ska göra har han dock fortfarande inte bestämt.

Populärare än sitt parti

KD har under åren ofta balanserat kring fyraprocentsspärren, men Hägglund själv i förtroendemätningar ofta varit populärare än sitt eget parti.

I det senaste valet fick KD 4,57 procent av rösterna. Partiet har kommundagar i februari och riksting den 8-11 oktober i år.

Publisert: