Gatuhunden Arthur följde VM-laget genom djungeln

Flera dygns löpning, cykling och forsränning på 4 500 meters höjd.

Ingen match, tänkte gatuhunden Arthur och slog följe med det svenska VM-laget i multisport.

– Jag gav honom en köttbulle. Sedan följde han oss vart vi än gick, säger lagkaptenen Mikael Lindnord.

Multisport är en av de tuffaste sporterna i världen. När svenskarna Mikael Lindnord, Simon Niemi, Staffan Björklund och Karen Lundgren tävlade i multisport-VM i Ecuador i veckan gjorde de en minst sagt oväntad värvning. Gatuhunden Arthur stötte ihop med laget i en bergsby i Anderna - och sedan dess har han vägrat vika från deras sida.

Gick genom lera och djungel

– Jag hade precis öppnat en matkonserv när jag såg en tilltufsad eländig hund i ögonvrån. Jag tänkte att han var hungrig och gav honom en köttbulle. Sedan tänkte jag inte mer på det, säger Mikael Lindnord.

Men Arthur var fast besluten - han skulle med.

Trots djup lera och näst intill ogenomtränglig djungel höll sig Arthur sida vid sida med Mikael Lindnord och lagkamraterna.

När laget närmade sig den näst sista etappen - forsränning i sju mil - gjorde de sig redo för att ta farväl.

– Ni kan inte ta mer hunden, sa alla i funktionärsteamet. Vi respekterade det och sa hejdå. Men när vi började paddla märkte jag att han hoppade efter. Så jag paddlade tillbaka och plockade upp honom.

”Fick låna min jacka”

Och där låg han.

– Det var ganska svårt, rent tekniskt, att paddla med en stor hund i knät. Ibland hoppade han i för att jaga fisk. Då blev han alldeles kall och fick låna min jacka.

Mikael Lindnord beskriver Arthur som en tilltufsad, men ståtlig, ny vän.

– Han är inte så vacker. Han har fått ganska mycket stryk och behöver en uppfräschning deluxe kan man säga. Men det här är ett sådant möte som man bara gör vid några få tillfällen i livet. Jag kom till Ecuador för att vinna VM-guld. I stället fick jag en ny kompis.

Kan få komma till Sverige

Nu hoppas han få med sig Arthur hem till Sverige.

– Jag kommer att göra allt för att få med honom hem. För mig är det inte ett alternativ att lämna honom här. Det var menat att Arthur skulle haka på oss. Det var ödet.

Men ärligt talat, han måste ha sinkat er?

– Ja, det gjorde han. Samtidigt gjorde vi en del missar själva. Men om vi rasade några positioner för att vi plockat med oss en hund på en sju mil lång kajaktur så får vi ta det. Det var det värt.

Publisert: