Uppgifter: Sverige har säkra bevis för ubåtskränkning

avGustaf Tronarp, Joakim Magné, Ida Persson

1 av 5 | Foto: FREDRIK SANDBERG
Finlands försvarsminister Carl Haglund.

Det finns säkra bevis för att Sverige kränktes av ubåtar i oktober, uppger Svenska Dagbladet.

11.30 håller statsminister Stefan Löfven (S) och överbefälhavare Sverker Göranson presskonferens.

– Det är väldigt spännande, säger den före detta ubåtsjägaren Göran Frisk.

Vid 11.30 kommer Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Sverker Göranson att offentliggöra uppgifterna vid en presskonferens, skriver SvD.

I nuläget vill ingen av dem kommentera vad bevisen kan handla om.

– Ingen kommer säga något innan pressträffen, säger Erik Nises, pressekreterare hos Stefan Löfven.

Enligt SvD:s källor har minst en miniubåt kränkt svenskt vatten. De uppgifterna här ännu inte bekräftats.

"Väldigt spännande"

Enligt Göran Frisk, före detta ubåtsjägare, handlar det inte om några tidigare okända observationer.

– Man har gjort en sammandragning av insatsen och kommit fram till att man har bevis. Det kan handla om ljudinspelningar, bottenspår eller kontakt med en sonar. Hur som helst är det väldigt spännande.

Främmande undervattensverksamhet

Det var i mitten av oktober som Försvarsmakten fattade misstankar om att det pågick främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård. Den 17 oktober inleddes jakten på vad som misstänktes vara en miniubåt.

Bakgrunden var att en person lämnat "mycket trovärdiga uppgifter" om att svenskt vatten kränkts. Försvarsmakten satte igång en stor operation med fartyg och helikoptrar. Insatsen avslutades den 24 oktober.

Suddigt foto

I helgen rapporterade SvD, med hänvisning till källor med insyn i utredningen av händelsen, att Försvarsmakten blivit säkrare på att Sverige faktiskt har utsatts för främmande undervattensverksamhet.

Det är oklart vilka bevis som Försvarsmakten stödjer sig på. Men under operationen offentliggjordes ett suddigt foto som påstods föreställa en miniubåt i skärgården.

Enligt experter är det mest troligt att Ryssland ligger bakom den misstänkta kränkningen. De anklagelserna har dock avfärdats av Ryssland.

Ovanligt med bevis

Bara två gånger tidigare har Sverige lyckats hitta bevis på främmande undervattensverksamhet, enligt TT. 1981 blev beviset väldigt konkret då en sovjetisk ubåt gick på grund utanför Karlskrona. Två år senare kunde Ubåtskommissionen presentera "optiska observationer", bottenspår och hydrofonljud som bevisade att ubåtar från Sovjet opererat i Stockholms skärgård.

ARTIKELN HANDLAR OM