Löfven lovar fler traineejobb

1 av 5
NYHETER

MALMÖ. Stefan Löfven lovar 5 000 nya traineejobb för unga till sjukvården.

Socialdemokraterna vill också öka antalet platser på sjuksköterskeutbildningarna.

– Vi har en stor generationsväxling framför oss i vården. Då gäller det att ta in ungdomar och ge dem utbildning i kombination med jobb, säger Löfven.

Stefan Löfven är just nu ute på valturné i Skåne och Halland. Tillsammans med partiledningen bestående av Carin Jämtin, Magdalena Andersson och Mikael Damberg presenterade han på Malmö Universitetssjukhus sedan ett "sjukvårdslyft".

Det består bland annat av 5 000 nya traineejobb till unga utan jobb. Ungdomarna ska få utbildning till yrken inom vården, både omvårdnad och administration.

"Hög arbetsbelastning"

Enligt S-ledaren ska traineejobben svara upp till tre olika behov: Brist på personal inom vården, kommande stora generationsväxlingar och en omfattande ungdomsarbetslöshet.

– Svensk sjukvård håller en hög kvalitet, men vi ska inte sticka under stol med att det finns en rad utmaningar. Något som många uttrycker när man besöker vården är att det är alldeles för hög arbetsbelastning, säger Stefan Löfven.

De nya ungdomsjobben, som ska kombineras med utbildning, kommer att kosta 700 miljoner kronor om året och de ska följa avtalen som tecknats mellan Sveriges kommuner och landsting och fackförbundet Kommunal.

Förra veckan presenterade Löfven att man vill ha 20 000 nya traineejobb till äldrevården. Den satsningen är av samma slag som sjukvårdsjobben, men fler i antal.

– Det är samma upplägg. Du får en tolvmånadersanställning där du kombinerar jobb med utbildning för att du ska kunna ta jobb och examen och sedan arbeta vidare inom sektorn. Det är en väldigt bra lösning, säger Löfven.

Fler sköterskeplatser

Utöver detta presenterade S också en inriktning mot fler sjuksköterskeplatser på högskolorna. Både i grundutbildning och inom specialistområden och barnmorskor. Totalt ska det bli 1550 fler platser till en kostnad av 200 miljoner kronor om året.

Socialdemokraternas sjukvårdslyft är nytt och kommer att finnas med i valmanifestet.

Utöver de senaste veckornas satsningar viker S också två miljarder till en allmänt höjd kvalitet och fler anställda. Det är dock känt sedan tidigare.

ARTIKELN HANDLAR OM