Nyheter

FN: Möjligt folkmord inom några timmar

Av: 

Ida Persson

NYHETER

De humanitära förhållandena i Sinjarbergen i norra Irak blir allt värre.

De svältande flyktingarna har två val – konvertera eller dö.

Nu varnar FN för att 30 000 flyktingar i Sinjarbergen riskerar att utsättas för ett folkmord "inom dagar eller timmar".

Flyktingarna från olika minoritetsgrupper, däribland yazidier och kristna, hotas av jihadistgruppen Islamiska staten (IS). I mer än en vecka har de tiotusentals flyktingarna suttit strandade i de oländiga Sinjarbergen - under allt värre humanitära förhållanden. Våld mot barn och kvinnor rapporteras från FN:s utsända på plats.

"Det är en enorm tragedi som utvecklas just nu och människor är i akut risk för att utsättas för våld och svält" sa FN:s speciella utsände för flyktingar Chaloka Beyan på tisdagen.

Fått amerikansk hjälp

Och nu varnar FN för att grymheterna kan komma att eskalera inom kort.

Uppemot 30 000 flyktingar i Sinjarbergen i norra Irak riskerar att utsättas för "massiva grymheter och ett möjligt folkmord inom dagar eller timmar", uppger FN:s minoritetsexpert Rita Izsák.

"Alla möjliga åtgärder måste tas för att undvika massiva grymheter och möjligt folkmord inom dagar eller timmar. Civila måste skyddas på marken och förflyttas från extrem fara", uppger hon i ett pressmeddelande.

Amerikanskt flyg har levererat proviant till flyktingarna och hittills har närmare 100 000 mål mat och ungefär lika många liter färskt dricksvatten levererats till de isolerade flyktingarna. En helikopter på väg med hjälp till de strandsatta flyktingarna störtade på tisdagen, varvid en pilot dödades och en yazidisk parlamentsledamot skadades, rapporterar TT.

Skickar rådgivare

Amerikanska drönare besköt på tisdagen en jihadistisk befästning i norra Irak för att skydda kurdiska styrkor som försöker undsätta flyktingarna.

Och på tisdagen anlände 130 amerikanska militära rådgivare till Irak i vad myndigheter beskrev som en tillfällig aktion för att bedöma omfattningen av den humanitära krisen. Insatsen är mycket mindre än den och trupperna kommer att fokusera på evakuering av flyktingarna, sa utrikesministern John Kerry.

”Det kommer att vara en mycket snabb och kritisk bedömning eftersom vi förstått att det är brådskande att flytta de här människorna från berget, sa Kerry.

Barack Obama har vid upprepade tillfällen sagt att han inte ska gå in med marktrupper i Irak efter invasionen 2003.

Samtidigt uppger Tyskland och Frankrike att länderna är beredda att skicka militär hjälp till Irak för att bistå i kampen mot IS. Australiens premiärminister Tony Abott uppger att landet ska skicka plan till området för att hjälpa till med nödsändningarna.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert: