Därför var den ryska ambulansen i Sverige

Av: Miriam Bratt, Viktor Adolfsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Under tisdagskvällen ryckte en rysk ambulans ut för att hjälpa en man på Södermalm i Stockholm. Och mysteriet har förbryllat många.

Nu visar uppgifter till Aftonbladet att en rysk ambulans tidigare under dagen befann sig i Örebro för att hämta en inlagd rysk medborgare. Uppgifter som bekräftas av det ryska vårdföretaget, enligt statligt styrda nyhetsbyrån Ria Novosti.

1 av 2 | Foto: Lina Öhlander
Ambulansen fångad på bild utanför universitetssjukhuset i Örebro.

En rysk ambulans dök upp i Stockholm under tisdagskvällen och har förbryllat såväl privatpersoner som polisen.

– Ingen verkar veta ett skit, tyvärr, sa polisens yttre befäl på Södermalm, Victor Adolphson, till Aftonbladet på onsdagen.

Men nu finns det en förklaring.

En rysk medborgare som var inlagd på Universitetssjukhuset i Örebro ska ha hämtats upp av rysk ambulans från ett privat vårdföretag.

Efter att ha hämtat upp patienten skulle ambulansen sedan åka via Stockholm för att ta färjan mot Finland, enligt flera källor till Aftonbladet.

”Gav första hjälpen”

Mikhail Jalagonia, chef för vårdföretaget, bekräftar att ambulansen var i Sverige för att hämta en patient i Örebro. Denne hade blivit skadad i Sverige under en affärsresa och efter den akuta behandlingen ville patienten flyttas till Ryssland. Vårdföretaget fick då uppdraget av patientens försäkringsbolag.

– När ambulansen körde genom Stockholm stoppades den av förbipasserande eftersom en person på trottoaren blivit akut sjuk. Våra medarbetare gav honom första hjälpen innan våra svenska kollegor kom till platsen, säger Jalagonia till nyhetsbyrån Ria Novosti.

Mysteriet med tyska ambulansen

Mysteriet påminner om det med den tyska ambulans som åkte runt med siren och blåljus i Småland 2014. Då, för tre år sedan, fick polisen ta emot en mängd samtal om en tyskregistrerad ambulans som åkte omkring på de småländska vägarna.

När polisen väl fick tag i föraren fick de förklaringen att de var i Småland för att hämta upp en äldre, tysk medborgare. Men under färden ska en medpassagerare i bilen ha blivit akut sjuk och föraren hade då satt på blåljusen och kört till Eksjö lasarett.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN