Urban Ahlin: Jag kandiderar inte till riksdagen 2018

NYHETER

Riksdagens talman Urban Ahlin ställer inte upp i valet nästa år.

– Jag har suttit i riksdagen i 24 år och jag tycker att det räcker, säger han till Dagens Nyheter.

Ahlin förnekar samtidigt att anklagelserna om sexuella trakasserier har spelat in i beslutet.

Foto: Carolina Byrmo
Urban Ahlin.

Redan 2010 rapporterade Aftonbladet om att Urban Ahlin, då utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna, anklagades för att ha utsatt en kvinnlig medarbetare för sexuella trakasserier.

Förra veckan uppgav Dagens Nyheter att liknande beskyllningar kommit från fler kvinnor. Till tidningen säger 53-årige Ahlin, som är riksdagens talman sedan 2014, nu att han inte ställer upp i nästa års val.

– Jag har suttit i riksdagen i 24 år och jag tycker att det är räcker, säger han till tidningen.

”Stor frihet att vara fri”

Talmannen uppger vidare att han fattade beslutet för fyra år sedan och att det inte har något med trakasseriuppgifterna att göra.

Han hade tänkt offentliggöra sina planer på talmansmiddag i slutet av januari.

– Som politiker vill man ju gärna själv berätta om det för sina egna väljare.

Vad 53-åringen ska göra härnäst är oklart.

– Jag har ingen aning. Det är det jag tycker är väldigt skönt, att inte veta. Det är faktiskt en stor frihet att kunna vara fri och fundera på vad man ska göra, säger Ahlin till DN.

Erbjöd jobb i utbyte mot sex

Anklagelserna mot talmannen rör händelser som ska ha inträffat 2008. Urban Ahlin ska då ha lovat en kvinna befordran i utbyte mot sexuella tjänster, enligt Aftonbladets uppgifter.

I DN:s rapportering bekräftade flera personer kvinnans berättelse. Tidningen har också talat med en mängd människor som arbetat nära honom under de senaste tio åren. Kollegorna beskriver ett skräckvälde fullt av konfliktsökande och maktmissbruk.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér har öppnat för en ny utredning av incidenterna. Urban Ahlin nekar till alla anklagelser.

Vet du mer? Tipsa Aftonbladet 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM

MeToo

Riksdagen