Löfven om klimathotet: ”Jag är också orolig”

NYHETER

PARIS. Nio av tio svenskar anser att klimathotet är oroande, visar en opinionsmätning av Aftonbladet/Inizio.

Statsminister Stefan Löfven, som deltar i dagens klimatmötet i Paris, är inte förvånad.

– Det är förståeligt, jag är också orolig och det är därför vi är här, säger Löfven, som trycker på att transportsektorn måste minska sina utsläpp, men själv tog flyget till Frankrike.

1 av 3 | Foto: NIKOLAI JAKOBSEN
Stefan Löfven vid presskonferensen i Paris.

För två år sedan slöts det så kallade Parisavtalet för att få stopp på jordens eskalerande uppvärmning till följd av klimatförändringarna. I dag träffas världens ledare igen i Paris, på Frankrikes president Emmanuel Macrons initiativ, för att på mötet ”One Planet” diskutera hur avtalet ska finansieras. Från Sveriges regering är statsminister Stefan Löfven (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) på plats.

– Det gäller att hålla i Parisavtalet, och det här är en viktig markering för att visa att man gör det. Det är viktigt att vi regelbundet träffas och diskuterar hur vi ska gå vidare, och då behöver vi prata finansiering och det är därför vi träffas i dag. Dessvärre ser vi just nu mer utsläpp än tidigare och därför måste vi göra mer, säger statsminister Stefan Löfven till Aftonbladet.

”Vi tar det här på allvar”

Nio av tio svenskar visar i en undersökning av Aftonbladet/Inizio i dag stor oro över klimatförändringarna. Vad säger du om det?

– Det är förståeligt, vi ser ju att utsläppen ökar de facto. Jag är också orolig och det är därför vi är här, det är därför vi inte bara håller i Parisavtalet utan ser vad vi kan göra mer för finansieringen av det. Det är därför som Sveriges regering lagt fram den största miljöbudgeten någonsin i svensk historia. Vi visar att vi tar det här på allvar, men det finns ännu mer att göra, säger statsministern.

Svenskarna förbrukar motsvarande drygt fyra jordklot per år, vilket gör oss till en av de mest resursslösande befolkningarna. Vad kommer att krävas för uppoffringar av privatpersoner på tjugo års sikt?

– Vi kan alla tänka på hur vi reser smartare och välja miljövänligare produkter. Men det gäller att se det här som en möjlighet, inte en uppoffring. Vi ska rädda miljön och få företag att utveckla miljövänliga produkter och med det kommer ny teknik och nya jobb. Det är viktigt att se transportsektorn som en helhet och det är därför jag uttryckt målet att vi måste minska utsläppen från transportsektorn med 70 procent fram till 2030. Det kommer att driva fram elbussar, elbilar och andra fossilfria transportmedel.

På tal om transporter, hur har ni tagit er hit till Paris?

– Jag har flugit hit. Det skulle ta lite lång tid att ta buss eller tåg, så det var därför jag flög hit.

Gröna lösningar och marknaden

Klimatminister Isabella Lövin menar att de som hävdar en inneboende konflikt mellan gröna lösningar och marknaden är fel ute och kommer att hamna på efterkälken.

– Det är en falsk konflikt. Se på USA som fortsatt gynna kol, olja och fossila utvinningar; på lång sikt kommer den amerikanska ekonomin utsättas för mycket stora risker. Jag ser på riktigt den gröna omställningen som en möjlighet för världen att tänka nytt och mycket bättre och hållbarare. Vi har varit beroende av fossila bränslen i 150 år, det är dags för något nytt. Teknologin finns och förnybar energi finns det hur mycket som helst av.

Förutom regeringsföreträdare från hela jorden samlas entreprenörer, investerare, vetenskapsmän och NGO:s i Paris i dag för att diskutera finansiering och framtidsplaner för planetens överlevnad.

ARTIKELN HANDLAR OM