Läkares mobilnummer låg öppet på nätet

Av: TT

Publicerad:
Mobilnummer till läkare på Skaraborgs sjukhus låg öppet i en schematjänst på nätet, som även använts av flera andra landsting. Arkivbild.
Foto: Wille Ihse/TT
Mobilnummer till läkare på Skaraborgs sjukhus låg öppet i en schematjänst på nätet, som även använts av flera andra landsting. Arkivbild.

Privata uppgifter om personal på flera sjukhus har funnits helt öppet på nätet för den som känt till rätt länkar. Bland de berörda finns Skaraborgs sjukhus, där bland annat arbetsscheman och läkares mobilnummer varit tillgängliga.

Uppgifterna, som inte är tänkta för allmänheten, har funnits i en webbtjänst för schemaläggning.

Länkarna till respektive sjukhus har inte varit spärrade med lösenord. Företaget bakom webbtjänsten har gjort erbjudanden till nästan alla landsting.

– Jag tror att det här har varit ett system som varit i bruk länge, och som dessutom uppfattats som väldigt lättanvänt. Det är lätt för den enskilde när man ska tjänstgöra, säger Erik Lagersten, kommunikationsdirektör på Västra Götalandsregionen, till SVT Nyheter Väst.

– Men vi konstaterar nu att med det här sättet att hantera detta och med en länk som kan spridas så motsvarar inte det våra krav på informationssäkerhet. Så därför har vi vidtagit ett antal åtgärder, tillägger Lagersten.

Systemet ska nu skyddas med användar-id och lösenord.

I schemaläggningen som legat öppen har det även funnits uppgifter om semester, sjukskrivning och föräldraledighet.

Publicerad:

LÄS VIDARE