Greta Thunberg: ”Ni vet vilka ni är som skapat den här krisen”

Hundratusentals ungdomar demonstrerar världen över för klimatet

Hundratusentals skolungdomar över hela världen strejkar i dag för klimatet.

På Sergels torg i Stockholm har flera tusen samlats.

– Vi står inför en existentiell kris, den största krisen någonsin. Ni vet vilka ni är som har skapat den här krisen, sa Greta Thunberg i sitt tal på Mynttorget.

Greta Thunberg, 16, blev uppmärksammad både i svenska och nationella medier när hon började skolstrejka efter valet. Hennes strejk blev början på en klimatrörelse som nu har spridits över hela världen.

I flera månader har elever en dag i veckan strejkat till förmån för klimatet. Och på fredagen var det dags för en stor gemensam global aktion. Elever från över 100 länder skolkade för att demonstrera mot den globala uppvärmningen.

Klimatstrejken i Stockholm inleddes med en samling på Sergels torg, där elever från flera av Stockholms gymnasieskolor hade samlats.

– Vi har kommit hit för att politiker och makthavare ska uppmärksamma det här mer, sa några av eleverna på Sergels torg.

Under fredagen fylldes Greta Thunbergs sociala medier av bilder och filmer från hela världen – från Sydney, Australien, där över 30 000 personer hade samlats till Trento i Italien, där tusentals elever demonstrerade. ”Nepalese Youth for Climate Action” hälsade till Greta via Twitter, vid 10 Downing Street i London marscherade ungdomar med plakat, liksom på många platser i Tyskland, Finland, Frankrike, Luxemburg, Indien, Hongkong, Italien, Spanien, Korea, Filippinerna, Sydafrika, Vanuatu, Nya Zeeland ... listan är närmast oändlig.

Många av elevernas budskap riktade sig till politikerna. Och marschen kommer sluta på Mynttorget utanför riksdagen, där Greta Thunbergs skolstrejk började i höstas. En av de politiker som var på plats för att stötta marschen var Vänsterpartiets partiledare:

– Vi måste lyssna på ungdomarna, de vill ha förändring nu och det är något som skänker mig hopp, säger Jonas Sjöstedt.

Eleverna som Aftonbladet talade med hade flera egna förslag på vad både politiker och privatpersoner kan göra.

– Jag tror vi måste höja skatterna på både bensin och flyget. Sen kan vi själva sluta använda engångsplatsprodukter, sa deltagaren Lovisa.

– Vi kan äta betydligt mindre kött, säger eleven Molly.

Greta hyllades

Flera av eleverna hyllade Greta för hennes engagemang.

– Jag tycker att hon är jättetuff som står upp för sina åsikter och det är verkligen bra, säger den skolstrejkande eleven Oliver.

Strax efter klockan 12 klev Greta Thunberg och ungdomar från ”Fridays for future” upp på scenen för att hålla tal. De möttes av en stor publik som skanderade ”Greta! Greta! Greta” så det ekade över hela Mynttorget.

– Vi står inför en existentiell kris, den största krisen mänskligheten någonsin har stått inför. Ni vet vilka ni är som har ignorerat det här och ni som är mest skyldiga till det här. Det är inte vi unga som skapat den här strejken. Vi strejkar för att ha en framtid och vi kommer att fortsätta, sa Greta Thunberg i sitt tal.

Publisert:

LÄS VIDARE