Hon sjunger på festerna

NYHETER

Vännerna berättar om Anitra Steen, 53

Lättsam och rolig - men med ett knivskarpt intellekt.

Så beskriver vännerna Anitra Steen, 53.

Hon är arbetardottern som blev en av Sveriges mäktigaste kvinnor.

Foto: Rolig smart och kvinnlig Så beskriver vänner och kollegor henne, Anitra Steen, systembolagschef och Göran Perssons nya kärlek.

Den 6 oktober 1996 träffades några av Sveriges mest framgångsrika kvinnor i Agneta Drebers lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Den dåvarande chefen för Folkhälsoinstitutet ville bilda ett nätverk för kvinnliga toppchefer.

En av de inbjudna var Anitra Steen, då generaldirektör för Riksskatteverket. Även nuvarande försvarsministern Leni Björklund fanns bland gästerna, liksom Inga-Britt Ahlenius, generaldirektör på Riksrevisionsverket.

När kvällen var slut hade nätverket fått namnet Jennygruppen efter dagens namn i almanackan.

I dag har gruppen sju medlemmar, samtliga med imponerande karriärer i bagaget.

- På de här nivåerna är det lite mer sällsynt med kvinnor så man lägger märke till varandra. Vi träffas, byter erfarenheter och ger varandra tips och stöd, säger Kerstin Wigzell, generaldirektör på Socialstyrelsen.

Döpt efter Grieg-verk

Anitra Steen har kommit långt från bruket i Fagersta där hon föddes en majdag 1949.

Sitt ovanliga förnamn kan hon tacka sin norska mor Ingrid för. Hon var så betagen i Griegs musik att hon döpte sin dotter efter Peer Gynts danserska i Griegs orkestersvit. Men prästen i Fagersta hade inte hört talas om Grieg och skrev "Anita" i kyrkoböckerna. Inte förrän vid konfirmationen kunde Anitra själv peta in det förlorade r:et.

Förra året knep Anitra Steen plats 51 på Veckans Affärers lista över Sveriges mäktigaste kvinnor. Förutom vd-posten på Systembolaget sitter hon i styrelsen för SAS.

- Hon har en hel del livserfarenhet tack vare den resa hon har gjort. Vissa som kommer från blygsamma förhållanden vill ta revansch och är intoleranta mot dem som har haft det bättre. Sådan är inte hon, säger väninnan Monica Lindstedt, vd för Hemfrid.

Anitra Steens klassresa började redan på gymnasiet.

Uppvuxen i ett arbetarhem fick hon tidigt lära sig att ingenting är gratis. Mamma Ingrid jobbade som servitris på brukshotellet. Bara några veckor gammal fick Anitra följa med och sova hos spritkassörskan.

Pappa dog tidigt

Hennes far, finmekanikern Karl-Erik, hade tvingats börja jobba redan som 16-åring när fadern dog. Drömmen om att bli jägmästare fick han glömma, men hans tre döttrar skulle minsann få bli vad de ville.

Pappans öde blev en drivkraft för äldsta dottern Anitra. Trots att hon vantrivdes i skolan tog hon sin studentexamen och flyttade sen till Uppsala för studier i samhälls- och statsvetenskap.

Det var här hon träffade sin blivande make, matematikstudenten Per-Olof. Paret gifte sig i början av juni 1970, fem månader senare föddes sonen Tobias, i dag handläggare på försvarsdepartementet. Sex år senare kom sonen Mårten och familjen flyttade till en villa i Täby.

Tvåbarnsmammans första erfarenhet av arbetslivet blev hemvården i Nacka. Men omvårdnad var egentligen ingenting för henne. Efter några år sökte hon sig till Riksförsäkringsverket.

Och det var nu karriären tog fart. Tack vare en kollegas välvilliga knuff tog hon steget över till finansdepartementet 1981.

- Hon var väldigt kreativ och konstruktiv och försökte hitta lösningar i stället för att hela tiden säga nej, säger hennes tidigare chef Kjell-Olof Feldt.

Favoritsång: "Rosen"

Gamla kollegor vittnar om att hon alltid var glad och positiv. På budgetavdelningens fester underhöll hon med sång. Favoriten var Arne Qvicks "Rosen".

Sången är bara ett av hennes intressen. Hon är sportig och gillar både golf och skidåkning. Och precis som Göran Persson uppskattar hon allt det en toppkarriär kan ge av fint vin, god mat, konst, litteratur och resor.

Men lyckligast är hon när hon får umgås med barnbarnet Moa som fyllde ett år i september förra året.

Politiskt har hon alltid varit röd, rödare än socialdemokratin. Anitra Steen har berättat att hon "som många socialdemokrater i sin ungdom" röstat längre till vänster. Men sedan mitten av 80-talet är hon organiserad socialdemokrat.

Trots karriären och ett högt arbetstempo har Anitra Steen inte förlorat kontakten med sin bakgrund. Till förra sommaren hade hon en sommarstuga i Fagersta. Och hon pratar med sina systrar och föräldrar nästan dagligen.

- Hon ringde mig senast i lördags men då sa hon ingenting om att hon skulle träffa Göran Persson. Men allting verkar ju vara så hemligt, säger mamma Ingrid.

Hemliga nätverket

Elisabeth Lindham, Britt Peruzzi