Misstänkt al-Qaida-man gripen

NYHETER

Planerade attack mot amerikanska ambassaden i Singapore

Amerikanska militär har gripit Mohammed Mansour Jabarah, 20, som misstänks ha lett en grupp al-Qaidaterrorister.

Mannen har erkänt att han planerat en attack mot den amerikanska ambassaden i Singapore.

Den amerikanska regeringen bekräftar nu att den 20-årige mannen, som är från Kanada, har gripits. Han hålls inspärrad vid en hemlig militärförläggning i nordvästra USA.

Mohammed Mansour Jabarah ska, enligt uppgifter till tv-bolaget NBC, ha erkänt att han samordnat och planerat en al-Qaidaattack mot statliga byggnader i Singapore.

Planerna avslöjades dock redan i januari när regeringen i Singapore meddelade att man stoppat al-Qaidas planerade attacker mot västambassader, soldattransporter, krigsfartyg och amerikanska företag. Mohammed Mansour Jabarah ska ha varit en av terroristernas ledare. 20-åringen, som ursprungligen kommer från Kuwait, gick under kodnamnet ”Sammy” och ledde operationen tillsammans med ”Mike”, en 31-årig man från Filipinerna.

Hittade meddelanden

Polisen kom honom på spåren via en rad handskrivna meddelanden och videofilmer som hittades i en annan misstänkt al-Qaidaledares hem i Afghanistan. Enligt NBC ska Mohammed Mansour Jabarah ha erkänt att han gjort filmerna som visar flera av de mål som skulle attackeras i Singapore.

De amerikanska myndigheterna hade dock svårt att få tag på honom. Han fanns inte bland de 13 misstänkta al-Qaidamän som greps i Singapore efter att deras cell avslöjats av polisen. En av männen erkände brott och visade polisen var ett ton av sprängämnet TNT hade gömts.

Mohammed Mansour Jabarah hade då redan flytt till Oman, där han till slut greps. Enligt AP ser myndigheterna gripandet som ett viktigt steg i kampen för att kunna undvika framtida terrorattacker.

Sitter inne med information

Trots att Jabarah inte har haft någon tongivande roll inom al-Qaida tror man att han sitter på mycket information om nätverkets planer. Dessutom hoppas utredarna att han ska lämna namnen på en rad andra al-Qaidamän.

NBC uppger att han redan börjat tala och att han lovat att vittna i framtida rättegångar. Möjligen försöker Jabarah på så vis komma undan en sträng dom för terrorbrott.

USA har efter den 11 september börjat hävda sin rätt att fängsla misstänkta terrorister på obestämd tid. Beslutet har väckt kritik från många håll.

Mattias Lundell