New York-borna sågar Ground Zero-förslagen

NYHETER

Många vill bygga upp tvillingtornen igen

New Yorkborna sågar stadens förslag av minnesplats vid Ground Zero.

Hälften av de tusentals som i går gav sin åsikt om planerna tyckte att de flesta var direkt dåliga.

Många hoppas i stället att World Trade Center byggs upp igen.

Omkring 4 000 New Yorkbor samlades i går i Jacob Javits Center för att ge sin syn på de sex förslagen på hur en minnesplats skulle kunna se ut där World Trade Center en gång stod.

Var femte av dem överlevde själva attacken, många andra förlorade anhöriga den 11 september.

Bjöds in av markägarna

De inbjöds av markägaren – i huvudsak New York och New Jerseys hamnmyndigheter – att ge sin syn på arkitekternas förslag. Målet är att alla New Yorkbor som vill ska få tycka till.

Hälften av de 4 000 var inte nöjda. Fyra av förslagen fick betyget dåligt och de andra två sågs bara med lite blidare ögon. De idéer är ”Memorial Plaza” – som skulle lämna en stor öppen yta där tvillingtornen stod och – ”Memorial Promenade” med ett större promenadstråk vid den västra delen av Ground Zero och med två torn som liknar WTC.

”För stort, för tätt”

Men de flesta förslagen sågs, rapporterar CNN, som för stora och för tättbebyggda. Många önskar just de stora öppna ytorna och byggnader som inte rymmer kontor, som bibliotek, skolor och uppehållsrum.

Problemet för markägaren är att en stor mängd kontor måste ersättas och om man inte vill återuppbygga World Trade Center kommer det krävas ännu fler, mindre skyskrapor.

Promenaden klar favorit

En omröstning i New York Post visar också att Minnespromenaden är den klara favoriten – med dubbelt så många röster som tvåan – bland de sex förslagen. Men tidningens nätupplaga har tagit emot en stor mängd förslag – och de flesta skulle hellre se att tvillingtornen byggdes upp igen.

Hälften av alla New Yorkbor som tillfrågats i en omröstning säger att de helst skulle se ett nytt WTC. Därför är också promenaden – med sina två 63-våningsbyggnader det populäraste förslaget.

Mattias Lundell