Semestern är ett helvete

NYHETER

Läsarnas egna berättelser om drickandet under semestern

Det är inte bara den som själv tappar kontrollen över sitt drickande som får problem.

Även de anhöriga drabbas.

Inte minst barnen.

Så här skriver en dotter om sin semester med sin alkoholiserade pappa:

” I mitt fall och säkert många andras påverkar det en hel del. Min pappa är nämligen alkoholist. Tänk dig själv - semester, koppla av, lugn och ro som byts ut mot uppassning, evigt ältande och en fruktansvärt jobbig personlighet.

Jag har själv varit med om detta exempel ett antal semestrar och det slutar alltid likadant, mannen eller kvinnan i fråga startar ett bråk för att kunna fira semestern på egen hand. ”

”Stanna hemma”

”Mitt råd till de som känner att spriten måste vara en del av semester är stanna hemma. Tänk på hur det påverkar omgivningen, ni är inte roliga, bara fruktansvärt jobbiga!

Spriten påverkar inte bara omgivningen utan er också, du är i ett främmande land och dricker. Olämpligt är det enda ord jag tycker passar in. Det finns annat att göra på semestern!

Själv vill jag komma ihåg något från min semester, min pappa vet bara var vi varit, har inte den blekaste om vad vi gjort. Så drick en läsk - se normal ut på fotona och videofilmen, kom ihåg det du gjort och umgås med familjen. Inte spriten.”

”Väsentligt mer på sommaren”

Men för de flesta läsare som mejlat till aftonbladet.se verkar inte semesterdrickandet innebära något problem:

”Ökat drickande under sommaren behöver ju inte vara synonymt med ”supande”. Jag och min sambo dricker väsentligt mer under sommaren än annars under

året. Detta innebär dock inte att man med nödvändighet behöver vara berusad i högre utsträckning än vanligt.

Vin och öl är alldeles utmärkta måltidsdrycker och mycket gott att förtära ute på verandan varma sommardagar. Normalt drickande går då inte heller ut

över familjen i någon som helst utsträckning.”

”Inte lika gott på vintern”

Och så här skriver en annan läsare:

”Visst dricker man mer under semestern. Du sitter ute varma sommarkvällar och tar ett glas vin eller öl. Du grillar en köttbit eller korv och då är det gott med vin eller öl. Att jag dricker mer under semestern påverkar inte familjen eftersom jag inte dricker mig full. Under hösten och vintern är det inte lika gott att dricka vin och öl.”

aftonbladet.se