Fadimes pappa förnekar mord

NYHETER

Skyller allt på okänd gärningsman

Idag tas Fadime-mordet upp i Svea hovrätt. Aftonbladets reporter Simone Söderhjelm är på plats och rapporterar löpande under dagen.

Foto: eva tedesjö
Fadime Sahindal.

Idag tas Fadime-mordet upp i Svea hovrätt. Aftonbladets reporter Simone Söderhjelm är på plats och rapporterar löpande under dagen.

Rahmi Sahindal säger sig ha blivit hotad av en man, därför överklagar han sin livstidsdom för mordet. Rahmi Sahindal ska alltså ha skyddat den egentlige gärningsmannen på grund av rädsla.

- En man ska enligt Rahmi Sahindal ha ringt på dörren hemma hos familjen under mordkvällen och sagt att han sköt Fadime Sahindel, berättar vår reporter på plats Simone Söderhjelm.

Sahindals berättelse om mordkvällen

Efter åklagarens sakframställan inleddes förhöret med Fadimes pappa. Enligt Rahmi Sahindal ska mannen som ringde på dörren ha hotat Rahmi Sahindal.

- Jag har skjutit din dotter. Nu ska du göra precis som jag säger. Jag ska döda alla i din familj om du inte gör det, ska mannen ha sagt till Rahmi Sahindal.

Mannen ska ha tvingat ut honom i en bil och sedan åkt mot mordplatsen. På vägen dit ska de ha stannat i ett skogsparti där männen ska ha hamnat i slagsmål med varandra. Enligt Rahmi Sahindal ska männen ha tillbringat cirka två timmar på platsen. Männen ska ha tagit stryptag mot varandra varvid en pistol ska ha riktats mot Rahmi Sahindals huvud. Rahmi Sahindal säger sig ha blivit hotad till livet. Även resten av familjen ska ha blivit hotad vid det tillfället.

Mannen ska sedan ha tvingat Rahmi Sahindal att byta skor och jacka med mannen, något som då skulle förklara hur Rahmi Sahindal fick tändsatspartiklar på jackan och hur fotspår efter mördaren kunde matcha skorna som Rami Sahindal hade på sig.

- För min familjs skull har jag tagit på mig gärningen. Men det är inte jag som har gjort det här; aldrig i livet skulle jag kunna göra en sådan sak, sade Sahindal.

Vem den här mannen är som Rahmi Sahindal säger sig ha blivit hotad av är oklart. Rahmi Sahindal säger sig veta mannens identitet men vägrar uppge personens namn. Han hävdar att det skulle vara fara för hans liv i så fall.

De två samtal som enligt telefonlistor ringdes från hans lägenhet till Fadimes bostad i Östersund under mordkvällen, kan han inte förklara. Enligt åklagaren ringdes dessa samtal för att kolla att Fadime inte var hemma utan i Uppsala.

-Ingen var i lägenheten. Jag har inte ringt, säger Sahindal.

Rahmi Sahindal hävdar nu att han inte hade något emot att Fadime skulle gifta sig med sin svenske pojkvän.

- Jag ville bara att hon skulle studera färdigt innan hon gifte sig. Jag hade inget emot den svenske pojkvännen, sade Sahindal.

När kammaråklagare Anne Sjöblom konfronterar honom med det han tidigare sagt om hur Fadime förstört familjens rykte replikerar Sahindal:

-Det var vad den okände mannen sade till mig att säga.

Åklagare invände att det är svårt att tro att den okände mannen kunnat lämna så detaljerade uppgifter till Sahindal.

-I två timmar berättade han för mig vad jag skulle säga, blir Sahindals svar.

Syskonen med i säkerhetssalen

Enligt aftonbladet.se:s reporter på plats är både Fadimes bror och syster på plats i säkerhetssalen i tingsrätten i Stockholm där förhandlingarna äger rum. Hittills har man bland annat visat utdrag ur Striptease program om Fadime som sändes på Sveriges Television. Efter det gick Fadimes bror ut ur säkerhetssalen.

Senare idag väntas man visa en rekonstruktionsvideo.

Enligt Simone Söderhjelm, vår reporter på plats, är det mycket liv utanför tingsrätten vid lunchtid på fredagen där bland annat kurdiska kvinnor demonstrerar för kvinnors rättigheter i samhället.

Två nya vitten kommer att höras

Tidigare vägrade mamman att vittna. Men nu säger hon att det inte var hennes man som mördade Fadime. Hon hävdar att det var någon annan, men hon törs inte tala om vem mördaren är.

Hennes berättelse stöds av en granne, som redan i tingsrätten hävdade att han såg en betydligt yngre och mörkhårig man i trappan utanför lägenheten.

- Han vittnesmål bandades och ska spelas upp i hovrätten, säger advokaten Johan Åkermark.

Kammaråklagare Anne Sjöblom har också ett nytt vittne. Hon såg en man som liknade Rahmi Sahindal utanför den aktuella lägenhetens dörr.

Mordet på Fadime Sahindal

Susanna Vidlund, Lennart Håård, TT