Nyheter

Torkade fikon dras tillbaka

NYHETER

kan innehålla svampgiftet aflatoxin

Se upp med de här fikonen.

De kan innehålla det cancerframkallande svampgiftet aflatoxin.

Har du köpt fikonen de senaste två veckorna bör du slänga dem.

CANCERFRAMKALLANDE De här fikonen bör du kasta i papperskorgen. De kan innehålla det cancerframkallande ämnet svampgiftet aflatoxin. Nära två ton av Nitunas torkade fikon har dragits tillbaka.
CANCERFRAMKALLANDE De här fikonen bör du kasta i papperskorgen. De kan innehålla det cancerframkallande ämnet svampgiftet aflatoxin. Nära två ton av Nitunas torkade fikon har dragits tillbaka.

Nära två ton av Nutanas torkade fikon dras nu tillbaka.

Det var inspektörer från det danska livsmedelsverkets regionkontor i Nordostsjälland som slog larm sedan man hittat svampgiftet i ett parti från Turkiet.

- En del av partiet finns kvar i Nutanas lager, men eftersom analysen tar sin tid hann en del tyvärr ut i butikerna, säger avdelningschef Peter Nørlyng på regionkontoret.

350 kilo finns i Sverige

Nutana A/S i Bjæverskov paketerar fikonen i 500-grams plastpåsar innan de går ut till återförsäljare i övriga Danmark, Norge och Sverige.

Cirka 350 kilo gick ut till svenska hälsokostbutiker.

Redan den 30 november säger sig företaget ha kontaktat återförsäljarna för att de skulle dra tillbaka alla påsar från det aktuella partiet.

Nutanas kontor i Sverige uppger dock att de fick kännedom om svampgiftet först i går, vilket gör att en del av påsarna redan hunnit säljas.

Kan framkalla cancer

Påsarna har Nutanas gröna etikett med texten:

"Figner. Netto 500 g. Ekstra store og smagfulde. Et rent naturprodukt"

Hållbarhetsdatum för det aktuella partiet var från 02.11.2002 till 15.11.2002. De som köpt fikonen uppmanas nu slänga dem eller lämna tillbaka dem där man köpt dem. Aflatoxiner kan vara cancerframkallande.

På svenska Nutana tror man dock att inte det är någon större fara om någon råkat äta av fikonen.

- De uppmätta halterna låg precis på gränsen. Vi stoppade dem bara för att vara på säkra sidan, säger Henrik Hirvonen, inköpsansvarig i Sverige.

Caroline Hougner

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter