FBI-kritik mot ryssdokument – som ska rentvå Trump

1 av 3

avJoakim Magnå

NYHETER

Det fyrsidiga dokumentet orsakar en politisk strid i USA.

Republikanerna tror att det ska rädda Donald Trump undan Rysslandsutredningen.

Demokraterna ser det som en avledningsmanöver.

FBI uttrycker ”allvarlig oro” och beskriver de hemligstämplade uppgifterna som missvisande.

Republikanerna vill offentliggöra dokumentet och antyder att det kan få explosiva följder för särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om kopplingar mellan Trumps valkampanj 2016 och Ryssland.

Enligt republikanska politiker bevisar materialet att den federala polisen FBI och USA:s justitiedepartement agerat partiskt mot president Donald Trump.

Dokumentet tros bland annat innehålla påståenden om att FBI missbrukat sin rätt att avlyssna amerikanska medborgare, skriver The Hill. När FBI ansökte hos domstol för att få avlyssna Trump-rådgivaren Carter Page berättade man, enligt dokumentet, inte att delar av avlyssningsunderlaget kom från efterforskningar som betalats av Hillary Clintons valkampanj.

Trumps beslut

Representanthusets underrättelseutskott gav i måndags grönt ljus till att offentliggöra dokumentet – som är författat av utskottets republikanske ordförande Devin Nunes. Republikanerna sa ja. Demokraterna nej.

I slutändan ligger beslutet hos Donald Trump, som sagt att det till ”100 procent” ska offentliggöras. Han måste bestämma sig inom fem dagar.

Enligt stabschefen John Kelly kommer den fyra sidor långa promemorian presenteras snart. Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att det kan bli under torsdagen.

Sällsynt uttalande från FBI

FBI kommenterar på onsdagen anklagelserna om att man brutit mot den så kallade Fisa-lagstiftningen, som reglerar möjligheterna till avlyssning.

I det sällsynta uttalandet förklarar FBI att man i söndags fick en möjlighet att granska promemorian innan omröstningen i underrättelseutskottet. FBI säger sig känna ”allvarlig oro” över att betydande mängder fakta utelämnats i dokumentet, vilket påverkar dess ”träffsäkerhet”.

FBI-chefen Christopher Wray uppmanar personligen Vita huset att inte publicera de känsliga uppgifterna, rapporterar Bloomberg. Även justitiedepartementet avråder.

”Inte överraskande”

Devin Nunes svarar på FBI:s kritik i ett eget uttalande.

”Efter att ha bekämpat kongressens krav på information i snart ett år, är det inte överraskande att FBI och justitiedepartementet invänder ...”

Enligt Nunes är det uppenbart att de berörda myndigheterna använt ”overifierad information” för att få fart på utredningen av Trumps valkampanj.

”När väl sanningen kommer fram kan vi ta de första stegen mot att säkerställa att våra underrättelsemyndigheter och domstolar aldrig missbrukas så här igen.”

Adam Schiff, den högst uppsatte demokraten i underrättelseutskottet, är skarpt kritisk mot Devin Nunes agerande.

– Det här handlar inte om fakta. Det handlar om att ordföranden vill missleda för att underminera FBI och Robert Mueller, säger han, enligt nyhetssajten Axios.

Trumps första år i siffror 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM