Tur att ni inte bor i Kina, grabbar ...

NYHETER

... där hängs barbröstade män ut offentligt

1 av 2 | Foto: CALLE TÖRNSTRÖM
"okej, om det är varmt" Jan Abrahamsson, 43, från Sölvesborg går på stan tillsammans med döttrarna Elin, 12, Ida, 10, och Linnea, 7. "Jag tog av mig tröjan för att det är så varmt", säger Jan. Men visst finns det ställen som kräver lite mer kläder: "Om jag går på guidad visning på slottet sätter jag på mig tröjan", säger han.

Bara bringor på stan eller inte - åsikterna hos Aftonbladets läsare går isär.

Men i Kina är man säker på sin sak. Där har staten tagit tag i "farsoten" ordentligt och hänger ut barbröstade män offentligt.

När solen steker åker männens t-shirts och skjortor av. Fram kommer de bara överkropparna, smala och tjocka, brunbrända och bleka, vältränade och slappa.

- Jag har ingen tanke på att vara snygg, men om någon tycker det så är det roligt. Jag tog av mig tröjan för att det är varmt, säger Jan Abrahamsson, 43, från Sölvesborg.

Nästan hälften av Aftonbladets nätläsare uppskattar inte bara överkroppar på stan. Å andra sidan tycker lika många att det är ok. När frågan ställdes på nätet svarade 43 procent att de inte tycker om det, 14 procent tycker att det beror på utseendet medan 43 procent inte har något alls emot bara överkroppar på stan.

"Passar bara till sjöss"

Agneta Uddenberg, vett och etikett-expert, tillhör dem som tycker att männen ska behålla tröjan på.

- Det är inte okej att ta av sig tröjan på stan. Det passar sig bara när man är på stranden, i den egna trädgården eller när man är ute till sjöss, säger hon.

Värmen är inget skäl att kasta av sig tröjan, tycker hon.

- Sätt på dig en ljus, kortärmad bomullsskjorta. Det är det absolut svalaste sättet att klä sig. Så har engelsmännen länge gått klädda i Indien, säger Agneta Uddenberg.

Kampanj mot bara bröst

I Kina ses barbröstade män som en farsot som måste stoppas inför olympiska spelen 2008. Därför har den populära tidningen i Peking, Dagens Ungdom, med statens goda minne, dragit i gång en kampanj för en renare och trevligare huvudstad - och mot barbröstade män.

Varje dag ägnar tidningen sin sista sida åt bilder på slumpvis utvalda män med bar överkropp. Bilderna är inte smickrande.

- Vi har låtit det passera ett tag. Sedan blev det sommar igen och män började att plocka av sig tröjorna igen. Så vi tänkte göra något åt det, säger redaktören Yang Tao enligt AP.

Viktoria Martinsson