Terrorhot mot Östersjöfärjor

NYHETER

Palestinier hårdbevakas - höjd beredskap hos svenska rederier

Två palestinier i Köpenhamn hårdbevakas av israeliska Mossad och danska säkerhetspolisen. Deras terrormål misstänks vara färjetrafiken på Östersjön.

- Vi har skärpt vår uppmärksamhet, säger Joakim Kenndal, informationschef på Stena Line.

Den 4 maj varnade den tyska federala polisen, BKA, om de två palestinierna. Den israeliska säkerhetstjänsten Mossad hade då varnat om männen och bad den tyska polisen "hålla ett öga" på dem.

De två männen kom med flyg till Frankfurt och fortsatte sedan till Hamburg och Puttgarden med tåg.

Med färjan åkte de vidare till Rödby och sedan till Köpenhamn, där de nu befinner sig. Sedan en tid bevakas de där av Mossad.

Varnades i maj

Rederierna som trafikerar Östersjön varnades redan den 4 maj

Stena Line och dotterbolaget Scandlines trafikerar Kiel, Rostock, Travemünde, Sassnitz och Gdynia från hamnar i Sverige.

- Egentligen är det svårt att vidta några större åtgärder men vaksamheten har skärpts, säger Joakim Kenndal.

Jan Kårström, vd på Viking Line i Stockholm, känner också till varningen om de två palestinierna.

Lyxkryssare målet

- Vi tar det naturligtvis på allvar men jag tror mer att det är de amerikanska kryssningsfartygen som kan vara tänkbara mål. Vi har höjt vår beredskap men jag kan inte tala om hur, säger Jan Kårström.

Silja Line har också "skärpt vaksamheten", enligt informationschef Tuomas Nylund.

Undre världen

När BKA varnade rederierna underströk man, att det var "information" och inte en officiell varning. Anledningen till det, skriver Die Welt, var att informationen kom från den undre världen.

Hans Paulinder, chef för svenska säkerhetspolisen, Säpo, i Malmö, säger att han inte känner till de två palestinierna i Köpenhamn. I går utvisades två palestinier från Sverige. Säpo vill inte kommentera utvisningen.

Färre vågar resa efter attackerna

Asbjörn Svarstad