Två vägar till ett nytt land

NYHETER

Aftonbladet granskar mottagandet av flyktingar i Sverige och USA

1 av 2 | Foto: Mats Strand
DE NYA SVENSKARNA I Örebros utkant bor Sadek med sin familj. Hustrun Taghrid är 25 och sonen Jaffar, 5 år. Sadek och Jaffar är sedan några månader riktiga svenskar. Den 11 april damp brevet från Migrationsverket ner på hallgolvet. Fem dagar senare, utan någon ceremoni, kunde far och son hämta ut pass med det svenska vapnet på.

Sverige har världsrykte för en human och generös flyktingpolitik. Men hur går det med integreringen av de många tusen som kommer till landet varje år?

Det finns undersökningar som visar att i vissa flyktinggrupper klarar bara en av tio sin egen försörjning efter 3 år i Sverige.

På längre sikt ser statistiken något bättre ut, men är fortfarande dyster: arbetslösheten bland dem som kommit som invandrare är ungefär tre gånger så hög som bland svenskar.

Även inom myndigheten vars uppdrag är att integrera de nya, växer kritiken. Stig Kattilakoski, ansvarig för för utvecklingen av flyktingintroduktionen (vid Integrationsverket) anser att uppdraget har misslyckats: de långa väntetiderna för asylsökande är ödesdigra.

År efter år tvingas tusentals vänta på sitt öde – att bli avvisade eller få stanna.

Verkligheten för de flesta blir en oviss, sysslolös väntan utan ett arbete, utan rätt att läsa svenska (SFI), hänvisade till bidrag.

Sådant gör människor sjuka, hävdar Stig Kattilakoski.

Det skapar också misstänksamhet och motsättningar. Att ha myndigheter som den enda kontakten med det nya landet ställer människor utanför och isolerar.

– Många fastnar som fiskar i det svenska skyddsnätet av bidrag. Det är en tragedi att inte kunna försörja sig och sin familj och ett resursslöseri att inte utnyttja dessa människors kapacitet och kunskaper.

I dag följer vi tre ganska typiska flyktingfamiljers väg genom asylprocessen i det nya landet Sverige. Möt...

...Musljum och Mefaze och deras båda barn från Azerbajdzjan som smugglades in i Sverige i ett kylt släp för frukt i maj. Deras oroliga väntan har just börjat i en lägenhet i Degerfors.

...Sehadija i Malmö som precis nåtts av avvisningsbeslutet. Nu måste hon vänta, kanske ännu ett år på att få sitt fall prövat. Hon har förlorat praktiktjänsten på städfirman.
Många fastnar som fiskar i det svenska skyddsnätet av bidrag

...Ismet vars papper av misstag hamnade direkt hos Utlänningsnämnden och efter 14 månader resulterade i uppehållstillstånd. Nu har hans, hustrun Bahrijas och de båda barnens nya liv just börjat i Växjö: fyra timmars snickarpraktik dagligen, svenska för invandrare och dagis för barnen.

I morgon åker vi till USA och träffar Ismets syster Saha och hennes familj som just anlänt till den fattiga stadsdelen Bronx som flyktingar. De kontrollerades och godkändes utanför landet av amerikanska myndigheter.

Nu har de fyra månader på sig att bli självförsörjande, stöttade av frivilligorganisationer delvis finansierade av välgörenhet och deras volontärer. De första månadshyrorna är betalda och de får matpengar lika länge.

Om de misslyckas måste familjen leva på statliga matkuponger.

I två dagar ska vi berätta om hur världens utstötta tas emot och integreras i Sverige och USA, två länder som har valt helt olika vägar.

Så möter tusentals flyktingar Sveriges gränser varje år

Maria Trägårdh, Bo Lidén