Mentalsjuk stenades till döds för hädelse

NYHETER

Pakistansk man sade sig vara islams siste profet

En mentalsjuk man stenades till döds efter en dom av äldrerådet. Händelsen inträffade i centrala Punjab, Pakistan i förra veckan.

Zahid Mahmood, 48, sade sig vara islams siste profet och vägrade ta tillbaka uttalandet. Det upprörde människor omkring honom, inte minst en imam och äldrerådet. Rådet och den religiöse ledaren ansåg att mannen gjort sig skyldig till hädelse och utfärdade en dödsdom mot mannen, skriver den pakistanska nyhetssajten The News.

Mannen släpades av en pöbel bestående av ett 20-tal arga bybor ut från hans hus till torget där de stenade honom till döds. Han hade redan suttit av ett fängelsestraff för uttalandet – Pakistan har stränga lagar som reglerar hädande. Zahid Mahmood fängslades 1994 och frigavs först tre år senare då det bevisades att han var mentalsjuk. Ett faktum som inte påverkade äldrerådet.

Unga män från samma by stenade honom

20 personer greps på måndagen, misstänkta för att ha deltagit i steningen. De flesta av dessa var unga män från samma by som den dödade mannen.

Ett liknande fall i Pakistan inträffade bara några dagar före steningen av den mentalsjuke mannen. En bydomstol – utan rätt att döma och skipa rättvisa - dömde då en ung flicka till att bli utsatt för gruppvåldtäkt. Våldtäkten var inte ett straff för henne utan riktades mot hennes 11-årige bror som hade umgåtts med en kvinna ur en klan med högre status. Därmed så bröt pojken mot reglerna.

Susanna Vidlund