Det regnar inte på Victorias dag

1 av 3 | Foto: Andreas Lundberg
Carola kommer att sjunga "Kungssången" för Victoria.
NYHETER

Det var strålande sol när vi såg kronprinsessan Victoria bli intervjuad av Victoria Dyring på Stockholms stadion den 6 juni. Och enligt Kay Wiestål som arrangerar Victoriadagen på söndag blir det fint nu också:

– Det har aldrig varit regn på Victoriadagen hittills

?

Han borde veta. Det var Wiestål som tog initiativet till Victoriadagen 1979 och det är fortfarande han som sköter arrangemanget. Victoria har alltid firat sin födelsedag på Öland. Under årens lopp har kronprinsessans födelsedag kommit att kallas Ölands nationaldag.

Förhoppningsvis bjuder vädergudarna till lite mer än vanligt i år eftersom Victoria fyller 25 år. Nåja – extra festligt blir det hur som helst. Det garanterar The Royal Rocking Orchestra – The Special Victoria Edition, som en viss Robert Wells presenterar. I denna jubileumsorkester – ihoptrimmad för just denna festkväll – ingår en rad av våra populäraste artister.

Förra året var det E-Type och Lena Philipsson som uppträdde innan Victoria tog med sig sina vänner och festade hemma på Solliden resten av kvällen och natten. Då var konstnären Ernst Billgren med och firade 24-åringen. Han hoppade dessutom överraskande in som gitarrist i E-Types band.

I år är en av artisterna Carola. Hon kommer dessutom att sjunga ”Kungssången”. I The Special Victoria Edition ingår också Kikki Danielsson, Elisabeth ”Bettan”Andreasson, Lotta Engberg och La Gaylia Frazier. Trollgubben Joe Labero kör en egen show.

La Gaylia Frazier är en av Victorias favoriter.

– Vi vet att Victoria är mycket förtjust i henne, säger Kay Wiestål. La Gaylia sjöng för Miriam Makeba när hon fick Polarpriset tidigare i år och då var Victoria också med. Det var därför vi så gärna ville att hon skulle vara med nu på Victoriadagen också.

Innan 25-årsjubiléets stjärngäng rockar igång har årets Victoriastipendiat och VM-hjälten i handboll Magnus Wieslander kommit till scenen, ledsagad dit av Kay Wiestål.

Precis som i Stockholm kommer sen hela kungafamiljen i en landå och åker ett varv runt planen. Det brukar vara mellan 5 000 och 10 000 människor i publiken.

Portarna till festområdet öppnas klockan 17. Den här gången finns det en hel del prominenta utländska gäster på plats med anledning av Victorias 25-årsjubileum.

När väl kungafamiljen bänkat sig vid 18-tiden är det dags för uppvaktning av jubilaren. Hon är som traditionen bjuder klädd i Ölandsdräkt.

I det sammanhanget överlämnas också insamlingen till Kronprinsessan Victorias fond. Sen är det Victorias tur att i sin tur dela ut stipendiet till Magnus Wieslander. Stipendieutdelningen sker alltid innan konserten börjar.

Det är många av våra stora svenska idrottsstjärnor som belönats med Victoriastipendiet. Den allra första var Ingemar Stenmark. Några andra namn är Torbjörn Nilsson, Tomas Gustafsson, Pernilla Wiberg och Tomas Brolin.

SVT 1 bjuder på ett sammandrag, ”Grattis Victoria 25”, som börjar klockan 21 och är 75 minuter långt. Precis som i fjol leder Pernilla Colt Månsson tv-firandet.

Tv-galan minut för minut

Gala - "Grattis Victoria 25"

Söndag SVT1 21.00

Lars-Olof Berglund