Så här håller du mördarsniglarna borta

NYHETER

Aftonbladets läsare delar med sig av sina knep för att hålla mördarsniglarna borta från grönsakslandet.

Väldigt effektivt att gräva ner en ölburk (innehållande öl) i gräsmattan,

det blir snabbt "kö till baren" och sniglarna dränks där. De dras nämligen

väldigt snabbt till öl. (Som så många andra semesterfirare)

LYCKA TILL!

Önskar Anna Olsson

Starkt kaffe ger mördarsnigeln hjärtflimmer - men det ska vara minst dubbelt så starkt som vi brukar dricka!

/ Lennart

Här är mitt tips till hur man får bort mördarsniglar: Sup dem fulla! Du ställer en hink full med öl, sedan kryper sniglarna i hinken men de orkar

inte ta sig upp igen och slutligen drunknar de.

MVH

Madeleine Fredriksson

Jag plockar, plockar och plockar. Morgon och kväll. Har planterat ut Tagetes lite här och där som "fällor", gamla potatisar går oxå bra, men tagetes är finare.... Sniglarna verkar tokiga i de färgglada blommorna och lämnar övrigt i fred. Jag får dock byta ut nedätna plantor med jämna mellanrum.

När jag plockat sniglarna lägger jag dem i en hink med vatten och ättiksprit. Hinken blir proppfull på drygt en vecka och begravning sker då i skogen.

Hälsningar, Jeanette Rödbro

Dra några metall trådar eller nät runt tomten med lagom snigel höjd & koppla till ström, 3,5,9 eller 12V DC som pulserar "ett ko stängsel fast mycke svagare & " BILLIGT".

Hej!

Varje kväll går mina föräldrar en runda i trädgården och häller salt på sniglarna. Antalet har minskat sedan de börjat med denna metod! /Jenny

Ställ ut ett fat med ca 6 -10 cm höga kanter med öl i trädgården nära det du vill skydda. Sniglarna kryper då ner i fatet och drunknar.

Mvh Reine Thorén

Hej.

Jag använder starkt kaffe som jag har på med vattenkanna. Dom försvinner direkt.

MVh Ivar T

Nær jag kommer hem från jobb tar jag en liten spade (o en øl) och går runt o hugger sniglarna mitt av. (Ølen dricker jag). Fin avkoppling efter en dag på kontoret! Vid svåråtkomliga platser har jag køpt ett medel som heter Ferramol och som ær godkænt av

miljøstyrelsen i Danmark o Tyskland, vet inte om man kan køpa det i Sverige.

Det fungerar fint. Men man måste vara ute var dag. Nu har vi ingen køkstrædgård æn, så jag vet inte hur stort problemet kommer att bli då.

Mvh Eva

Hejsan.

Vi hugger huvudet av dom, helt enkelt.!!!

Det låter drastisk och barbarisk, men man vänjer sig. Det började för två år sedan när min man fick nog av de otäcka sniglarna.

Han hämtade spaden en regnvädersdag, och från garaget och in högg han huvudet av 70 sniglar.

Sedan har vi gjort det till en vana att gå ut på kväller och/eller regnvädersdagar och döda sniglar. Vi har vars en spada. Vi räknar otäckingarna, ett par dagar förre året var vi uppe på över 500.

Annars är antalet på omkring 200 per kväll. Vi tar även utanför vår egen trädgård, på grönområdet där. Hund och katt följer med som sällskap.

Hälsningar Sanne

När man ser en mördarsnigel på sin tomt tar man den och lägger i en burk, sen när man har lagt ner den i en burk tar man salt eller kaffe.sen när dom har legat i en burk kastar man dom i soporna.

hälsningar daniel 14 år

Hej !

Nu i jordgubbstider på Öland tog jag en del krossade bär och la ut på en avskild del av tomten. Vilken "fest" och jag har under 22 år inte sett sådan koncentration av bruna sniglar. Samla in dem när ,de blivit många exemplar vid jordgubbsresterna.

Sen är det väl upp till tomtägaren ....... .

Men värst var fästingarna i år (juni). Många bett !

Ingvar

Hej!! Ett bra sätt att få bort sniglarna är att hälla öl runt kanterna i tex trädgårdslandet.Funkar utmärkt!Vi gjorde alltid det och dom kom aldrig i närheten av jordgubbarna!Synd på ölen bara...men det går bra med lättöl oxå!

Mvh Malin

Järnsulfat som man billigast köper hos lantmännen.

Hej!

Tyvärr så kan jag inte ge något bra tips, men alla försök måste göras! Vi bor strax intill Hjälmaren i Närke. Vi har massor med sniglar. De äter upp precis allt. Nära nog alla blommor. Speciellt de som luktar mycket. Dillen,

gräslöken och basilikan är ett minne blott. Jag och min man går på snigeljakt morgon och kväll beväpnade med varsin sax. Mellan 200 - 300 sniglar är inget ovanligt på en kväll. Alla boende i vårt område, Grythem, 2,8 mil nordost om Örebro, går med nedsänkta huvuden, just morgon och kväll.

En oinvigd måste tro att vi som bor i området är ovanligt tillstukade människor, som ständigt hänger med huvudena.

Jag tror inte att man kan få bort eländet med sax, men de borde ju ändå

minska. Vårt sista försök är kaffesump. Jag har inte sett resultatet ännu.

Nej, en varm och torr sommar måste vara bästa vapnet mot äcklen. För äckliga är dom. När jag är riktigt på hugget så häller jag salt på dom. Inte så snällt kanske, men i krig är ju allt tillåtet.Det senaste jag nu just läst i Aftonbladet låter ju bra, men kanske lite besvärligt. Vi har en naturtomt,

som lutar hit och dit med mycket berg och sten.

I morse hittade jag två praktexemplar högt uppe på husväggen. Man kan ju undra varför i himlens namn de ska dit . Det finns ingen mat där vad jag vet. Jag tror de är dumma i huvudet.

Alla tips emottas med största tacksamhet.

Hälsningar i snigelfart!

Carina Weistrand