Dödsstraff för mordet på Pearl

1 av 2 | Foto: AP
Ahmed Omar Said dömdes på måndagen till döden.
NYHETER

En pakistansk domstol dömde på måndagen Ahmed Omar Said till döden för mordet på den amerikanske journalisten Daniel Pearl.

Schejk Omar varnade omedelbart att de som försöker avrätta honom själva skulle dödas.

Domstolen i staden Hyderabad i södra Pakistan fällde domen mot den militante islamistiske ledaren Ahmed Omar Said efter månader av rättegång. De tre misstänkta medhjälparna Fahad Nasim, schejk Adil och Salman Saquib dömdes till livstids fängelse för medhjälp till kidnappningen och mordet på den amerikanske journalisten Daniel Pearl från tidningen Wall Street Journal.

Pearl avrättades sedan han kidnappats i januari i år när han undersökte eventuella band mellan de så kallade skobombaren Richard Reid och militanta islamister.

Mordet spelades in på video, där Pearl först tvingades att erkänna att han var av judisk härkomst för att sedan få halsen avskuren. Polisen i Pakistan har ännu inte kunnat fastställa identiteten på en kropp som hittats i staden Karachis utkanter och som tros vara hans.

Hög säkerhet

Rättegången har omgärdats av ett omfattande säkerhetspådrag. Elitstyrkor med kryppskyttar skyddade domstolsbyggnaden mot attentat och beredskapen höjdes inför den väntade domen på måndagen. Journalister vägrades tillträde till rättegången.

Direkt efter domen hotade den brittiskfödde Ahmed Omar Said, som också är känds som schejk Omar, de som skulle verkställa domen.

- Vi får se vem som dör först. Det blir antingen jag eller de som står bakom dödsdomen, sade den 28-årige schejken i ett meddelande som lästes upp av hans advokat direkt efter domen. Schejk Omar har under hela rättegången hävdat att han är oskyldig.

Hatiska utspel

Han utnyttjade dock tillfället för nya hatiska utspel mot icke-muslimer.

- Kriget mellan islam och de otrogna fortsätter och alla måste visa om de är lojala gentemot Islam eller är för de otrogna, sade Omar i uttalandet.

Domen välkomnades i försiktiga ordalag av den mördade journalistens arbetsgivare Wall Street Journal.

- Vi fortsätter att sörja Daniel Pearl. Vi hoppas att de som var skyldiga till kidnappningen ställs inför rätta. Dagens dom var ett steg i den riktningen, sade Steven Goldstein å tidningens vägnar.

Den dödsdömde Ahmed Omar Said har tidigare dömts för att ha kidnappat fyra turister i Indien 1994. Omar och andra militanta islamister släpptes fria i utbyte mot 155 flygpassagerare på ett indiskt plan som kapades och landade i Afghanistan. Indisk polis misstänker också att schejk Omar deltog i förberedelserna till terrorattackerna mot USA 11 september i fjol, då han tros ha hjälpt till att sända omkring en miljon kronor till flygplanskaparnas ledare.

Myndigheterna i Karachi befarade att domen mot schejk Omar kunde utlösa oroligheter.

- Vi vågar inte utesluta våldsamma reaktioner till domen som bör vara en chock för extrema grupper, sade polischefen Syed Kamal Shah.

TT-AFP