Bar överkropp stoppas i Peking

NYHETER

Kampanj mot lättklädda män i Kina

Foto: AP
Två män spelar kort på en trottoar i Peking, där en tidning nu startar en kampanj mot den "dåliga ovanan".

Om sommaren kryper de fram ur sina hålor – de barbröstade männen.

I Peking kallas de ”barbröstade härskare”.

Och nu ska de stoppas.

Hjälplösa flanörer kan inte undgå dem. De unga, gamla, feta, spinkiga och rent av vackra mansmagarna är det säkraste av sommartecken.

Värre är, resonerar man i den kinesiska huvudstaden Peking, att dessa uppenbarelser har blivit en farsot ovärdig den kommande olympiaden.

För ingenting – absolut ingenting – får hota stadens planering av ett perfekt OS 2008.

Kampanj för renare stad

Någon kanske tycker att offentliga avrättningar borde genera mer, men när populära tidningen Dagens ungdom, med statens goda minne, drar igång sin kampanj för en renare och trevligare huvudstad får kineserna svettas av en annan anledning. Nu ska t-tröjorna på.

Tidningen går till storms mot ”den dåliga lilla ovanan” och har börjat publicera slumpvis tagna – och knappast smickrande – bilder på barbröstade män. I tre veckor har man varje dag upplåtit sistasidan åt den oefterhärmliga kinesiska karaktären ”Farfar Skuldra” – i egenskap av anonyma Pekingbor – i full gång.

Bilder strömmar in

En extra tjock stackare möttes av rubriken: ”Vi vill bara påminna farfar Skuldra: Innan du går ut, sätt på dig en tröja”.

- Vi har låtit det passera ett tag. Sedan blev det sommar igen och män började plocka av sig tröjorna igen. Så vi tänkte göra något åt det, säger redaktören Yang Tao, enligt AP.

Och läsarna har varit villiga att hjälpa till. Den första bilden kom från den statliga nyhetsbyrån, den andra från tidningens fotograf.

Nu väller läsarnas egna bilder in.

Mattias Lundell