Nyheter

Skandal skakar svensk ambassad

NYHETER

Anställd bedrev olaglig import av lyxbilar

Sveriges ambassad i La Paz har dragits in i ett allvarligt skattebrott.

En lokalanställd på ambassaden har importerat lyxbilar skattefritt som han misstänks ha sålt vidare med god förtjänst.

Mannen är gripen. Natten till i dag, svensk tid, satt han i polisförhör. Enligt vice justitieministern Fer-nando Cossi upptäckte de bolivianska myndigheterna allvarliga brister i den svenska ambassadens bil-import redan för några veckor sedan.

- Undersökningen visade snart att bilar importerats illegalt till landet via den svenska legationen, säger Fernando Cossi.

Utredarna har hittills kunna bevisa att två lyxbilar av märket BMW, med ett slutköpsvärde på över en miljon kronor, har importerats. Mycket tycker på att härvan kan växa ytterligare.

Utländska ambassader har rätt att importera bilar skattefritt till sina diplomater.

Mannen misstänks för att ha försökt komma över flera hundra tusen kronor. Den gripne har förfalskat importintyg för att ge sken av att lyxbilarna skulle användas av ambassaden.

Trots att Bolivia räknas till jordens fattigaste länder är efterfrågan på lyxbilar stor som en följd av de narkotikapengar som cirkulerar.

Myndigheterna har dock inlett en kampanj mot den utbredda korruptionen. Det var denna kampanj som ledde till att bedrägeriförsöket avslöjades. Uppgifterna om att Sverige dragits in i det allvarliga skattebrottet i Bolivia bekräftades i går av UD:

- Ambassaden avvaktar polisutredningen och i väntan på den är den här mannen suspenderad från sin tjänst, säger UD:s Jan Janonius till Aftonbladet.

Thomas Gustafsson

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter