Nyheter

Rynkig om tio år? Kameran har svaret

Klick. Caroline, 26, testade den nya UV-kameran som hittar dina rynkor innan de syns.
Klick. Caroline, 26, testade den nya UV-kameran som hittar dina rynkor innan de syns.

NYHETER

Här är den nya kameran som avslöjar sanningen om din hud.

Med hjälp av UV-ljus kryper den under skinnet och hittar dina kommande rynkor.

Med hjälp av bilderna kan åtgärder sättas in i tid.

Den nya UV-kameran har utvecklats i Kalifornien i ett samarbete mellan hudläkare, hudterapeuter och läkemedelsföretag. På grund av det soliga klimatet i södra USA drabbas människor i hög utsträckning av hudcancer, varför hudläkare regelbundet använder sig av samma sorts kamera för kroppsscanning i jakten på tidiga förändringar i huden.

I Sverige är hudläkarna mer kallsinniga till metoden. Däremot nyttjas den flitigt av det amerikanska cosmeceuticalföretaget M D Formulations med svensk agentur i Stockholm.

Här är det diplomerade hudterapeuten Susanna Pekkinen-Ahlsten som reser runt med kameran och undersöker kunder runt om i landet.

Visar solskador

– Parallellt med den nya kameran använder jag mig av en svart-vit UV-kamera som enbart visar solskador på huden. De flesta människor blir alldeles förvånade när de ser hur illa det ser ut, berättar hon.

Den nya kameran avslöjar hudens kondition i form av små olikfärgade fält. Det gör att hudterapeuten direkt kan säga vilka områden i ansiktet som är torra, feta, har begynnande akne, anhopningar av döda hudceller, pigmenteringar eller fräknar.

Farliga strålar skadar huden - även när det är mulet

Varför får vi skador på huden? Och vad kan man göra åt det?

– Solen och dagsljuset är den största boven. Om vi redan som små utsätts för solljus så att vi bränner oss kommer huden aldrig att glömma det, säger Susanna Pekkinen-Ahlsten, utbildare och diplomerad hudterapeut.

Chatarina Sayah

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter