Övervakningsfilmer påstås visa valfusk i Ryssland

avAugust Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är övervakningsfilmerna som påstås visa valfusk i Ryssland.

Den sittande presidenten Vladimir Putin fick runt 77 procent av rösterna – men såväl utländska bedömare som oppositionen menar att valet var riggat.

Både oberoende valobservatörer och aktivister har vittnat om flera suspekta incidenter i vallokaler under söndagens val i Ryssland, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Övervakningsfilmer från bland annat Moskva, Kemerovoregionen och Tjetjenien visar hur både valarbetare och personer ur allmänheten lägger i fler än en sedel per person i valurnorna.

”Valet riggat”

Supportrar till oppositionsledaren Aleksej Navalny menar att filmerna är exempel på ett utbrett valfusk. Navalny var själv förbjuden att ställa upp i valet men skickade ut tusentals egna valobservatörer. De uppger att de noterat ”exempellösa” regelbrott och överträdelser.

Den ryska valobservatörgruppen Golos har också rapporterat om en rad händelser. Väljare ska ha röstat flera gånger och anhängare till Vladimir Putin ska ha bussats till vallokaler från sina arbetsplatser.

Under söndagskvällen gick Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) ut och sa att valet var riggat till Putins fördel. Hon får medhåll av många utländska bedömare.

”Skulle jag sitta här till jag är 100?”

Vladimir Putin fick runt 77 procent av rösterna i valet, bästa resultatet hittills. Det gör honom också historisk: han är redan i dag den ledare som suttit längst vid makten efter Josef Stalin. Totalt har han suttit vid makten i närmare 20 år.

Under en presskonferens frågade en reporter om han också planerar att ställa upp i valet 2030.

– Lyssna på mig. Jag tycker att det du säger är lite märkligt. Skulle jag sitta här till jag är 100 år gammal? Nej, blev svaret.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM