Äldre man klämdes till döds av sjukhussäng

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Mälarsjukhuset i Eskilstuna.
Foto: Anders Wiklund/TT
Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

En äldre patient på Mälarsjukhuset dog efter att ha hamnat under sin säng.

Sjukhuset misstänker att mannen ramlat ur och sedan kommit åt ett reglage som har pressat ner sängen över halsen.

– Det är olyckliga omständigheter, säger Kjell Eriksson, medicinteknisk chef på Sörmlands landsting.

När personalen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna hittade den äldre mannen klockan 05 på morgonen den 28 februari, var han redan död. Han låg på rygg med huvudet under sängens huvudände, mellan hjulet och ena stödbenet, enligt en anmälan till Läkemedelsverket.

Mannen, som var i 80-årsåldern, hade en skada i form av en grop i halsen som tros ha orsakats av att sängen sänkts.

– Vi kan inte riktigt förstå vad som har hänt. Vi har haft ett möte med Läkemedelsverket och leverantören och tittat på sängen och använt en docka, säger Kjell Eriksson, medicinteknisk chef på Sörmlands landsting.

Rättsmedicinsk undersökning

En rättsmedicinsk undersökning har gjorts. Preliminärt tyder inget på brott eller självmord. Mannen ska inte ha varit dödligt sjuk.

– Rapporten ligger hos polisen och det kan ta flera månader innan vi får den. Men avdelningschefen har fått den uppläst och de har inte hittat någon förklaring till mannens död, säger Kjell Eriksson.

Sjukhusets teori är att mannen ramlat ur sängen och att han sedan med egen kraft tagit tag i reglaget för höjning och sänkning av sängen. Reglaget är kopplat till en länkarm som höjs och sänks över golvet när sängen justeras.

Tillverkarens granskning visar inte på några brister eller säkerhetsrisker med sängmodellen, enligt Kjell Eriksson.

– Det finns ingen anledning att inte använda sängtypen. Det är olyckliga omständigheter, men det är svårt att veta exakt vad som hänt.

Publicerad: