Löfven om EU-ledarnas uppgörelse: Vi hade hoppats nå längre

avWolfgang Hansson

NYHETER

BRYSSEL. Tidigt i morse enades EU-ledarna om en urvattnad uppgörelse i en liten del av den infekterade migrationsfrågan.
Detta sedan Italien utövat utpressning mot de 27 andra länderna genom att blockera alla andra beslut på toppmötet i Bryssel.
– Vi hade hoppats nå längre, sa Stefan Löfven efter mötet.

1 av 3 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Statsminister Stefan Löfven är inte helt nöjd med kvällens beslut.

Han beskriver förhandlingarna som "långa och stundtals mycket komplicerade".
– Utan tvekan har vi ett nytt politiskt landskap i Europa. Vi borde ha kommit överens om en omfördelning av flyktingar redan före det här toppmötet men några länder vill inte ta emot några. De tycker det räcker att stänga gränserna.

Beslut om frivilliga asylläger

Italiens krav var att övriga EU-länder skulle lova att ta en del av de flyktingar som kommer i båtar över Medelhavet. Flyktingarna ska föras till asylläger i inom EU och i Nordafrika och därmed avlasta Italien.
Det är dock fortfarande oklart vilka länder i Europa som är beredda att inrätta dessa asylläger. Där fattades inga andra beslut än att det ska vara frivilligt. Det finns heller ingen tidsplan. Med andra ord är problemet inte löst.
– Först ska vi utreda vad dessa asylläger överhuvudtaget innebär. Vi är långt ifrån en diskussion om var de ska ligga.
Inte heller lyckades EU-ledarna lösa den akuta situation som uppstått sedan Italien den senaste tiden vägrat låta fartyg med flyktingar som räddats i havet anlöpa italienska hamnar. Båtarna har i dagar tvingats driva ute på Medelhavet i väntan på att något land skulle förbarma sig över flyktingarna.
Italiens nya högerpopulistiska regering gick till val på att stoppa strömmen av migranter och verkar fast besluten att genomdriva det vallöftet. Landet har tröttnat att ta den stora majoriteten av de människor som tar sig över Medelhavet i hopp om ett bättre liv i Europa. Detta tvingas de till med dagens system som säger att flyktingar måste söka asyl i det första EU-land de kommer till.

Vill skicka singaler

På längre sikt vill EU inrätta asylcenter i länder i Nordafrika för att skicka en signal till migranter att det inte är någon idé att göra den farliga resan över Medelhavet. De som lyckas ta sig till Europa ska föras till de centra som EU tänker sig ska inrättas i Nordafrika.
Problemet är att EU ännu inte förhandlat med dessa länder. Fler av dem har redan sagt att de inte är intresserade av att inrätta några asylcentra åt Europa men det verkar som EU-ledarna tror att de ska kunna övertala de afrikanska ledarna med hjälp av en tillräckligt tjock plånbok.
Hur svårt EU-ledarna hade att enas om denna kompromiss visas av att de förhandlade hela natten. Först strax före fem på morgonen var uppgörelsen klar.
Framförallt är det de så kallade Visegrad-länderna med Ungern i spetsen som motsätter sig varje form av obligatorisk flyktingmottagande. Medan länder som Sverige och Tyskland vill ha ett kvotsystem som gör att alla 28 länder delar solidariskt på flyktingbördan.
Den kompromiss man lyckades nå är dock väldigt långt ifrån att åstadkomma en gemensam asylpolitik för hela EU. Något som det egentligen var meningen att detta toppmöte i Bryssel skulle lyckas med. Deadline hade flyttats fram flera gånger och nu skulle man slutgiltigt enas. Men det visade sig vara omöjligt.
Efter några få timmars sömn fortsätter ledarna i dag toppmötet då framförallt brexit står på dagordningen.

ARTIKELN HANDLAR OM