Skjutning på tidningsredaktion i USA – fem döda

avJenny Rydberg, Simón Bustamante

Publicerad:
Uppdaterad:

En man öppnade eld inne på en tidningsredaktion i Annapolis i Maryland.
Fem personer är döda och flera allvarligt skadade.

– Gärningsmannen sköt genom glasdörren till redaktionen och öppnade eld mot flera medarbetare, skriver Phil Davis, kriminalreporter på tidningen, på sin Twitter.

Den misstänkte har identifierats som 38-årige Jarrod Warren Ramos – som 2012 stämde tidningen för förtal.

Skjutningen skedde på tidningen Capital Gazettes redaktion i Annapolis.

En misstänkt gärningsman har gripits. Polisen hittade mannen under ett skrivbord, där han hade gömt sig för polisen, uppger CNN.

1 av 20 | Foto: Anne Arundel Police Department
Jarrod Warren Ramos.

Han tros ha använt ett hagelgevär vid skjutningen. Mannen vägrar prata med polisen och har inte velat berätta vem han är, skriver AP.

– Den misstänkte mannen är gripen och han förhörs just nu, säger Bill Krampf, polischef i Anne Arundel County, i CNN:s tv-sändning.

Enligt källor till New York Post har gärningsmannen på något sätt skadat sina fingrar så att hans fingeravtryck inte ska kännas igen. Enligt CBS använde polisen ansiktsigenkänningsprogram för att söka rätt på mannens rätta identitet – som ska vara 38-årige Jarrod Warren Ramos, skriver CNN och hänvisar till flera poliskällor.

Ramos ska tidigare ha haft med Capital Gazette att göra, när han för sex år sedan stämde tidningen för förtal – men målet lades ner.

Motivet okänt

Polisen bekräftar att fem personer har dödats och att flera andra personer är allvarligt skadade. Fyra av de döda dog på redaktionen och den femte dog på sjukhus, rapporterar CNN.

– Vi har ingen information om vad den gripne mannens motiv är, säger Bill Krampf.

När polisen genomsökte byggnaden hittade man ett misstänkt explosivt föremål.

– Byggnaden är nu säkrad. Vi har gått igenom hela byggnaden och det finns inga personer kvar i byggnaden som utgör ett hot. Där inne hittade vi vad vi misstänkte är ett explosivt föremål. Det föremålet har tagits om hand och det finns inga fler explosiva föremål i byggnaden, säger Bill Krampf.

”Finns inget mer skrämmande”

Phil Davis, som är kriminalreporter på Capital Gazette, har skrivit om händelsen på Twitter.

– Gärningsmannen sköt genom glasdörren till kontoret och öppnade eld mot flera medarbetare. Jag kan inte säga mycket mer än så och vill inte bekräfta att någon är död, men det här är illa, skriver han.

Medarbetaren skriver att han såg en ensam skytt.

– Det finns inget mer fasansfullt än att höra flera personer skjutas samtidigt som man sitter under sitt skrivbord och sedan höra gärningsmannen ladda om, skriver han på Twitter.

I ett initialt skede evakuerade polisen personer från byggnaden och de blev uppmanade att lämna redaktionen via en parkeringsplats. På tv-bilder kunde man se hur människor lämnade byggnaden med händerna över sina huvuden, rapporterar AP.

Över 170 personer har förts i säkerhet

– Nu är över 170 personer satta i säkerhet. De har först till återföreningsplatser och får prata med polisen. Utredningen fortsätter, säger Bill Krampf.

Enligt Ryan Frashure, talesperson hos polisen i Anne Arundel County, tog polismännen som sökte igenom byggnaden hänsyn till att det kunde finnas både bomber och eventuellt fler gärningsmän i byggnaden, skriver AP.

– Det var ett larm om en pågående skjutning i en byggnad. Poliser började snabbt säkra byggnaden, säger Ryan Frazier enligt TT.

Ger ut tidning på fredagen – trots attacken

USA:s president Donald Trump skriver om händelsen på Twitter.

– Innan jag lämnade Wisconsin informerades jag om skjutningen på Capital Gazette i Annapolis, Maryland. Mina tankar och böner är med offren och deras familjer. Tack till räddningspersonalen som är på platsen nu, skriver presidenten.

Trots attacken mot Capital Gazette kommer tidningen ges ut på fredagen – med hjälp av redaktionskollegor från systertidningen Baltimore Sun, skriver CNN.

”Jag kan säga så här mycket: Vi kommer ge ut en jäkla tidning imorgon”, twittrar reportern Chase Cook.

Även journalister från konkurrerande nyhetsredaktioner i Maryland, samt redaktioner från andra delar av USA, har erbjudit Capital Gazette hjälp.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Maryland