Efter extremvärmen – nu kommer skyfallet: ”Risk för översvämning”

avAnna Hansson

Extremsommaren i Sverige fortsätter. Det råder torka och risk för skogsbrand i nästan hela Sverige. Nu varnar SMHI för skyfall och åska med risk för översvämningar.

– Lokalt kan det komma stora mängder regn på kort tid, säger Lovisa Andersson, vid SMHI.

Sommaren 2018 är extrem. Det har varit onormalt varmt och torrt sedan i maj. Bönder har fått skicka djur på nödslakt när fodret inte räckt till och bevattningsförbud råder i flera kommuner.

– Många vill ha regn och behöver regn, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Regn och åska på ingång

Och regn kommer det, i alla fall lokalt. SMHI utfärdade under måndagen en risk för skyfall och åskoväder med en medföljande risk för översvämningar i Västra Götaland och i Jönköpings län.

– Lokalt kan det komma stora mängder på kort tid – minst 35 millimeter på tre timmar. Det kan medföra en lokal risk för översvämning, säger Lovisa Andersson.

När så mycket vatten kommer på så kort tid kan det leda till att vattnet inte hinner rinna undan. Vägar, mindre vattendrag och källare kan då översvämmas av vattenmassorna.

”Följ prognosen”

Exakt var det kommer regna kan dock inte SMHI säga.

– Det är inte mängder över hela området utan det är lokala problem. Det kan vara en variation av nederbördsmängderna och prognosen för var det kommer är osäker.

Skulle prognoserna bli säkrare kan den risk som nu är utfärdad övergå till en varning.

– Följ prognoserna, lyssna på väderrapporter och se utvecklingen av vädret, råder Lovisa Andersson.

Norskt oväder

Skyfallet som väntas kommer från ett lågtrycksområde som drar ner söderut och in över Sverige från Norge. Men regnovädret blir inte långvarigt.

– Det kommer att blomma upp lokala regnskurar och åskinslag under eftermiddagen och kvällen. Under kvällen går vi mot en stabilisering mot vädret och skurarna kommer successivt att mattas av, säger Lovisa Andersson.

Värmen fortsätter

Bakom regnovädret väntas vädret stabiliseras och, förutom någon lokal skur, återgå till det som varit normalläge hittills i sommar – nämligen högsommarvärme.

– Det kommer att vara fortsatt torrt. Temperaturer kommer att stiga successivt under veckan. Det kommer att vara över 25 grader och på några ställen över 30, säger Lovisa Andersson.

CHATT: HUR SER VÄDRET UT HOS DIG?

ARTIKELN HANDLAR OM

Torka

Väder

SMHI