Thorne-Holsts program mest likt ett cv

avHanna Olsson

Foto: TT NYHETSBYRÅN

Hon har hyllats av Joe Biden och smutskastats av partikamrater.

I motståndarens valfilm påstods hon ha varit i säng med Donald Trump.

Anna Thorne-Holst kandiderade till amerikanska kongressen och förlorade – men sommarprogrammet är en vinnarsaga.

Morgonen efter att Donald Trump har vunnit valet känner hon sig förlamad.

Anna Throne-Holst ligger kvar i sängen med sin kaffekopp för första gången på väldigt länge.

Det här skulle bli kvinnornas år i det politiska USA, med Hillary Clinton som president och fler kvinnor i kongressen. Däribland hon. Anledningen till att Anna Throne-Holst inte har druckit en kopp kaffe i lugn och ro på flera månader är att hon har kandiderat. Hon har utsatts för smutskastning inom partiet, hennes egen partikamrat har mer eller mindre antytt att hon varit ”i säng med Donald Trump” i en valfilm.

Hon har debatterat 18 gånger mot sin republikanske motkandidat, ringt och tiggt om pengar till kampanjen och knackat otaliga dörrar i staten New York.

Men det räckte inte.

Anna Throne-Holst kom inte in i den amerikanska kongressen och nu ligger hon där, chockad över att Donald Trump är president.

Ett professionellt och politiskt nederlag på samma gång är spännande att höra om och dagens sommarvärd hade gärna fått borra mer i detta. Säkerligen sitter hon på riktigt vassa anekdoter från sitt politiska liv.

Istället lägger Anna Throne-Holst, vars familj grundade Marabou, mycket tid på att tala om sina hjärtefrågor och drivkrafter och kronologiskt berätta om sin karriär.

Från collegeåren där hon upptäckte ”the love of learning”, via högre utbildning och FN-uppdrag för att till slut ta strider om heta miljöfrågor som borgmästare i Southampton.

Det är minst sagt en imponerande prestation.

Varje sommar får vi höra minst ett sommarprogram av en som funnit lyckan i USA, att höra Anna Throne-Holsts amerikanska ”r” blandat med utpräglad stockholmsdialekt är rätt så mysigt och hyllningen av hennes pappa pralinkungen är fin. Tyvärr blir innehållet på det stora hela lite väl likt ett cv.

ARTIKELN HANDLAR OM