Sol, regn och kyla – så blir vädret på midsommar

avMalin Nilsson

NYHETER

Med mindre än en vecka kvar till midsommarafton börjar det bli hög tid att spika sina planer.
Just nu väntas flera lågtryck dra in över landet och orsaka stora regnområden.
Men i vissa delar finns det fortfarande hopp om en torr midsommar.

Den som under extremvärmen har längtat efter regn behöver inte vänta länge. Just nu drar ett lågtryck in över västkusten med ett stort område som i morgon kommer drabba mellersta Sverige och Norrland.

– Det kommer riktigt mycket åska i morgon i Götaland och delar av Svealand, och då blir det nog stora regnmängder lokalt. Regnet kommer fortsätta in på nästa vecka men kommer vara mer växlande väder, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca, till Aftonbladet.

”Ingen midsommar som går till historien”

Efter högtrycket i maj har temperaturerna nu börjat gå tillbaka till de mer normala som präglar svensk sommar. Hallgren förklarar att vi nu är tillbaka i lågtryckskarusellen med flera lågtryck efter varandra.

Redan på onsdag kommer ett nytt regnområde i Svealand. Samtidigt är det inte långt kvar till midsommar.

– Det är ingen midsommar som går till historien som den varmaste utan den blir ganska kylig. Men om solen kommer fram och får ligga på en del kommer det upplevas som varmare än vad temperaturen visar, säger Christoffer Hallgren.

Stabilt på västkusten – men varmt i öst

Om du vill slippa undan regnet på midsommar finns det fortfarande tid att göra om dina planer.

Mest regn blir det i de norra delarna av landet, främst i fjälltrakterna medan det ser torrare och soligare ut i södra Sverige.

– Så som prognoserna pekar just nu är det på västkusten man ska fira midsommarafton, där kommer vädret vara lite stabilare.

Men varmt blir det inte. I Halmstad och Göteborg kommer temperaturen ligga runt 15 grader. Varmare blir det österut, mot Öland och Stockholm, där det ser ut att bli 20 grader.

Hettan kan komma tillbaka

Efter midsommarhelgen ser det just nu ut som att ostadigheterna med växlande molnighet och regn. Vissa dagar bli svala, andra varma.

– Men jag skulle inte bli förvånad om det dyker upp ett högtryck. Jag förväntar mig nästan att de där dagarna med 25–30 grader i juli kommer, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

Så blir vädret där du bor 01:07
ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Midsommar