Här tas den blå jättepenisen bort

avEbba Thornéus

NYHETER

Nu är den blå jättepenisen ett minne blott.

Under den tidiga morgonen målades konstverket över – med samma färg.

– Det blev bara ett blått stycke av allt, säger Aftonbladets fotograf P-O Sännås direkt från platsen.

Det var i förra veckan som målningen med den blå och flera meter höga erigerade penisen avtäcktes på Kronobergsgatan på Kungsholmen i Stockholm.

Konstnären Carolina Falkholt har själv förklarat att syftet med konstverket var att skapa samtal om kropp, sexualitet och kön.

Jättepenisen har dock mottagits med blandade känslor, och grannar har velat se den borttagen, vilket lett till att stanna-falangen skapade hashtagen #rörintemin.

1 av 4 | Foto: P-O Sännås

Täckts över

Men bara några dagar efter dess födelse togs beslutet om att den ska tas bort.

– Vi är givetvis måna om den konstnärliga friheten men samtidigt måste vi respektera de närmaste grannarnas åsikter, sa Camilla Klint, marknadsområdeschef hos Atrium Ljungberg, som äger fastigheten.

Och nu är jättepenisen ett minne blott.

Under den tidiga torsdagsmorgonen anlände en saneringsfirma till platsen och började sakta men säkert att täcka över konstverket med blå sprejfärg.

– De tog sig upp på taket och firade ned sig med vajrar och började spreja över den gigantiska penisen. Nu blir det bara ett blått stycke av allt, förklarar Aftonbladets fotograf P-O Sännås direkt från platsen.

Kastade ballonger med vit färg

Han berättar att vakter är på plats för att undvika att arbetet stördes.

– Det har ju varit ett omstritt verk, säger P-O Sännås och tillägger att någon eller några under natten hade utrustat sig med ballonger, fyllda med vit färg, som de kastade mot fasaden.

– Men de blev skrämda och flydde. De hade så bråttom att de glömde kvar ett par skor.

Därför ser vi olika färger 00:42
ARTIKELN HANDLAR OM

Stockholm

Konst