Tonårsflicka döms till åtta års fängelse – planerade terrordåd

avMalin Johansson

NYHETER

Den 17-åriga flickan planerade terrorattacker mot två skolor i Danmark.

Hon döms till åtta års fängelse, trots att åklagare Kristian Kirk vill att hon hålls i förvar på obestämd tid.

– Hon kan inte släppas ut förrän hon inte längre är farlig – om det så tar fem, tio eller femton år, sa han på måndagen.

1 av 2 | Foto: Nils Meilvang / TT
Rättegången inleddes i dag vid tingsrätten i danska Holbæk.

Den danska 17-åringen ska avtjäna ett åtta år långt fängelsestraff för försök till terrorbrott. Fallet har väckt stor uppmärksamhet i media och flickan har blivit känd som ”Kundby-flickan”.

För det var i danska Kundby som hon, bara 15 år gammal, ska ha planerat att attackera två skolor i Köpenhamn – med egentillverkade bomber. Den ena skolan har hon själv varit student på, den andra är en judisk skola.

”Jag fick spänning i min vardag”

Åklagaren menar att 17-åringen radikaliserades för två år sedan, och inväntade order från terrorsekten IS om att utföra dådet. Men ordern kom aldrig.

I stället återfanns kemikalier i källaren i huset där flickan bodde med sin mamma, och flickan greps av polis. Kemikalierna kan användas för att tillverka sprängmedlet TATP.

En annan del i bevisningen mot flickan är sökhistorik och chattar som hämtats från hennes dator. Hon ska ha varit i direkt kontakt med en person som uppgett sig vara högt uppsatt inom IS. Till honom ska hon ha skrivit: ”Min första attack är nära”.

Men i tingsrätten i våras menade flickan att hon aldrig på allvar tänkte utföra attackerna.

– Jag fick spänning i min vardag. Det var bara för att spela hård, sa hon då.

Åklagaren: Kan inte släppas ut så länge hon är farlig

Den 19 april i år inleddes rättegången vid tingsrätten i Holbæk. En månad senare dömdes 17-åringen till sex års fängelse. Domen överklagades, och åklagaren krävde att flickan skulle hållas i förvar på obestämd tid – ett krav som man höll fast vid när överklagan togs upp i Østre Landsret på måndagen.

– Hon känner inte till skillnaden mellan rätt och fel. Hon kan inte släppas ut i frihet förrän hon inte längre är farlig – om det så tar fem, tio eller femton år spelar ingen roll. Hänsyn till oss är viktigare än hänsyn till hennes unga ålder, sa åklagare Kristian Kirk.

Men i stället stod det klart att straffet blir tidsbestämt – om än förlängt. Försvaret yrkade på ett fängelsestraff och 17-åringen dömdes till åtta års fängelse.

Så har brottsstatistiken förändrats genom åren 00:43