Extrem kyla i Europa

avEmma Gårdsäter

Publicerad:
Uppdaterad:

Människor fryser ihjäl

En kvinna i bulgariska Belovo värmer sig och lagar mat vid vedspisen.

Arktiska vindar blåser över Europa och det är rekordlåga temperaturer i många länder.

I Polen sjönk temperaturen till under 25 minusgrader på vissa håll och sju personer uppges ha frusit ihjäl.

Samtidigt stängdes många värmesystem av på grund av gaskonflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Foto: SCANPIX
Ryske premiärministern Vladimir Putin talar med Gerard Schroeder, numera ordförande i styrelsen för Europas största gasföretag 'Gazprom' under ett möte i St. Petersburg på onsdagen.

Det är extremkyla och stora delar av Centraleuropa är täckt av snö. Delitzsch i östra Tyskland hade på onsdagen 26 minusgrader. Även i Polen har man haft liknande temperaturer och där uppges sju personer ha frusit ihjäl till följd av kölden.

Extrem kyla slår hårt

Även i Belgien har det varit riktigt kallt med tjugo minusgrader. Nattkölden uppges ha tagit livet av en man i staden Leuven. Kylan har även lamslagit tågtrafiken till Bryssel och EU:s högkvarter.

I Norditalien har flygplatser varit stängda i flera timmar på grund av kraftiga snöfall.

Skolor i både Frankrike och Storbritanien har tvingas stänga på grund av uteblivna skolskjutsar och kalla lokaler.

Det extrema vintervädret har inte bara fått negativa följder. Vid Medelhavet, i franska Marseille, föll det tjugo centimeter snö och där passade några på att åka skidor.

Värmen stängs av helt

Minst tio europeiska länder har rapporterat att deras naturgas från Ryssland har stängts av helt eller reducerats. Det får förödande konsekvenser när kylan håller sitt grepp om Europa skriver BBC.

I Bulgarien har flera städer blivit utan värme helt. 12 000 hushåll har blivit utan värme i staden Varna i öster och flera andra städer har drabbats.

Bulgarien sa på onsdagen att de bara har gas som räcker i ett par dagar till skriver BBC. Andra länder har börjat använda reserver av gas.

Många östeuropeiska länder är helt beroende av ett centralt värmesystem. När den stängs av drabbas alla hushåll.

Kraftstationer har fått order om att byta till eldningsolja om det är möjligt. Större industrier har också blivit tillsagda att förbereda sig gör att begränsa eller stoppa användningen av gas.

Anklagar Ukraina för stöld

Bakgrunden till konflikten är att Ryssland anser att Ukraina har stulit över 63 miljoner kubikmeter gas sedan den 1 januari. Den stulna gasen skulle transporteras till Europeiska länder skriver Sveriges Radio Ekot.

Rysslands premiärminister Vladimir Putin beslutade därför i måndags att de det ryska energibolaget Gazproms ska kraftigt minska gastransporterna till Ukraina. Leveranserna till Balkan har stoppats helt.

Publicerad: